Burse - Fonduri mutuale

Petromidia a prelungit linia de credit de 110 milioane de dolari de la HVB si BCR

21.06.2006, 19:18 13

Actionarii societatii Rompetrol Rafinare (Petromidia), cea mai importanta companie a grupului Rompetrol, au aprobat ieri prelungirea liniei de credit sindicalizat, in valoare de 100 milioane de dolari (78,1 milioane de euro), acordata de catre HVB Bank Romania, Bank Austria Creditanstalt si Banca Comerciala Romana, pentru finantarea achizitiei de titei, pacura si gaz condensat.
Tot ieri, vicepresedintele grupului Rompetrol, Adrian Petrus, a fost ales membru in consiliul de administratie al societatii in locul directorului diviziei de trading a grupului, Nicolae Ionescu. Grupul Rompetrol este controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu. Linia de credit urmeaza sa fie prelungita cu 12 luni de la data semnarii noului amendament la contractul de emitere acreditive de import.
Grupul Rompetrol a mai anuntat in acest an ca intentioneaza sa investeasca in urmatorii doi ani peste 140 de milioane de dolari (109,37 milioane de euro) la rafinaria Petromidia.
Investitiile urmeaza sa fie indreptate in principal in directia cresterii cu 38% a capacitatii de procesare a titeiului, de la 3,6 milioane de tone la 5 milioane de tone anual, si in vederea alinierii la standardele europene de calitate a carburantilor si de mediu.
Petromidia a incheiat primul trimestru al anului cu o pierdere de 19 milioane de euro, fata de un profit de peste 33 de milioane de euro in perioada similara din 2004, potrivit raportarilor facute conform standardelor internationale de contabilitate.
Rezultatele companiei au fost afectate de contextul nefavorabil de pe piata internationala, unde cotatiile produselor petroliere nu au mai tinut in acest an pasul cu pretul titeiului. In aprilie, Petromidia a revenit totusi pe plus, cu un castig de 1,3 milioane de dolari (1,1 milioane de euro).
Actiunile Petromidia au fost suspendate ieri de la tranzactionarea pe Bursa pentru derularea AGA.
Titlurile societatii au inregistrat scaderi puternice de la inceputul anului, coborand pana la preturi in jurul pragului de 0,07 lei/actiune, cu 35% sub nivelul preturilor de la finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO