Burse - Fonduri mutuale

Petromidia poarta investitorii intr-un rollercoaster

01.03.2006, 19:51 17

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au sarit ieri cu 11,6% dupa revenirea la tranzactionare, recuperand aproape complet pierderea suferita la inceputul saptamanii trecute. Pretul actiunilor a trecut ieri de pragul de 0,1 lei/actiune inca de la deschidere, pana la finalul sedintei cursul apropiindu-se si de cel de 0,11 lei/actiune.

Rulajul realizat de actiunile Rompetrol Rafinare a fost cel mai ridicat din piata, depasind 8,1 mil. lei (2,3 mil. euro).

Si celelalte companii din grupul Rompetrol care sunt listate pe piata de capital au consemnat ieri noi cresteri, pretul actiunilor Rompetrol Well Services mai luand 7%, in timp ce Rompetrol SA (Vega) a plusat cu 1,6%.

"Scaderea din ultima perioada a fost mai mult sub impact emotional decat financiar. Chiar daca Dinu Patriciu a anuntat ca se retrage din toate functiile de conducere detinute la companiile din Romania, toata lumea e convinsa ca el va conduce din spate societatile din grupul Rompetrol, dar investitorii au tinut cont ca prin aceasta renuntare a aratat ca face tot posibilul pentru a separa imaginea lui de cea a companiei. Investitorii au tinut cont si de faptul ca Rompetrol Rafinare este posibil sa raporteze rezultate in crestere in acest an pe fondul avansului pretului petrolului pe piata internationala, avans care este asteptat sa-l depaseasca pe cel din 2005", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

El considera ca pretul actiunilor Petromidia va continua sa inregistreze aprecieri in perioada imediat urmatoare.

"Pe termen scurt, de o saptamana - cel mult doua, ma astept ca pretul actiunilor sa ajunga in jurul nivelului de 0,115 lei/actiune. In apropierea termenului de 10 martie, cand urmeaza sa se judece recursul procurorilor, cred ca vor fi fluctuatii ceva mai mari, dar nu de amplitudinea celor de la inceputul saptamanii trecute. Cred ca vor fi corectii pentru ca vor fi investitori care vor dori sa-si marcheze profitul obtinut pentru a sta linistiti. Deci reactia lor va fi una emotionala, nu de natura economica, legata de activitatea propriu-zisa a companiei", crede Simionescu.

Evolutia actiunilor Petromidia, la care s-a adaugat si cresterea de 3% inregistrata de Petrom, a tras in sus indicele BET, care a castigat ieri 2,5%. Lichiditatea pe piata s-a mentinut insa la un nivel modest. Pe rulaje foarte reduse, actiunile SIF-urilor au castigat in medie 0,7%.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au urcat ieri pana la un maxim de 0,107 lei/actiune, in crestere cu circa 13% fata de pretul de inchidere anterior. Inchiderea s-a facut usor mai jos, la 0,106 lei/actiune. Pe parcursul zilei, pretul actiunilor nu a coborat sub pragul de 0,1 lei/actiune, sub care cazuse la inceputul saptamanii trecute. "Cresterea de pret s-a facut pe volume mari, un lucru de bun augur pentru noi evolutii pozitive pe termen scurt. Dar luand in considerare modul in care au evoluat aceste actiuni in trecut, titlurile Rompetrol Rafinare au in continuare un grad ridicat de risc", considera Adrian Zoicas- Ienciu, analist la SSIF Broker.



Actiunile SIF Muntenia au stagnat ieri in jurul pretului de 1,69 lei/actiune, in ultima perioada observandu-se de altfel un interes scazut din partea investitorilor pe titlurile tuturor celor cinci SIF-uri. Societatea a anuntat ieri ca si-a lichidat luni participatia de 7,38% pe care o detinea in cadrul Bega Utilaje Constructii in urma unei tranzactii prin care a incasat circa 90.000 de euro (peste 0,3 mil. lei). De la inceputul acestei luni, SIF Muntenia a mai vandut pentru circa 1,2 milioane de euro participatia de 2% detinuta la Biofarm si societatea Comaico pentru alte 17,5 milioane de euro, care urmeaza sa fie incasate treptat pana in august 2008.



Capitalizarea Petrom a trecut ieri de pragul de 10 miliarde de euro, dupa ce actiunile companiei au castigat peste 3%. Lichiditatea actiunilor a fost insa redusa, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de pana la 3,7 mil. lei (1,06 mil. euro). "Noile investitii anuntate de companie inseamna si perspectiva imbunatatirii rezultatelor, iar acest lucru a readus apetitul investitorilor pentru aceste titluri. La Petrom inca nu s-a terminat procesul de restructurare, dar toata lumea crede ca societatea va deveni una din cele mai profitabile companii din regiune. Investitorii nu cumpara actiuni la Petrom pentru un eventual dividend anul acesta, ci pentru potentialul de crestere al companiei", spune Adrian Simionescu.



Actiunile Sinteza Oradea au sarit cu maximul de 15% admis pentru o sedinta. Sinteza a anuntat ieri ca in urma tranzactiilor de saptamana trecuta firma Jolidon controlata de omul de afaceri Gabriel Carlig a ajuns sa detina impreuna cu persoanele care actioneaza concertat 32,74% din actiunile societatii. Jolidon a cumparat si ieri, depasind initial pragul de 33%, pentru ca apoi sa vanda pentru a cobori sub acel nivel, potrivit datelor transmise pe Bursa. Potrivit legii pietei de capital, persoanele care actioneaza in mod concertat si care ajung sa detina in urma achizitiilor facute mai mult de 33% din drepturile de vot ale unei companii sunt obligate sa faca o oferta publica de preluare pentru restul actiunilor.



Titlurile Oltchim urmeaza sa revina azi la tranzactionare dupa ce au fost suspendate, in conditiile in care exista posibilitatea adoptarii unui act normativ, ca parte din strategia de privatizare, care sa reglementeze litigiul cu actionarii minoritari privind capitalul social. Actul respectiv nu a fost emis pana in prezent. "Ma astept ca actul normativ sa fie emis totusi si cota actionarilor minoritari sa se reduca. Dar in conditiile in care cel mai probabil datoriile societatii vor fi convertite in actiuni, acest lucru va face societatea mult mai atractiva, iar minoritarii chiar daca vor avea o cota mai redusa, actiunile lor vor fi mai valoroase. Nu cred ca exista alta solutie in perspectiva privatizarii societatii", spune Simionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO