Burse - Fonduri mutuale

Reacţii la prospectul Hidroelectrica. Marcel Murgoci, Estinvest: După reacţia pieţei, pare că preţul nu surprinde în mod neplăcut. Mă refer la subscrieri şi la faptul că bursa scade

Reacţii la prospectul Hidroelectrica. Marcel Murgoci,...

Autor: Tibi Oprea

23.06.2023, 11:56 16997

Cu un prospect publicat joi cu puţin timp înainte de miezul nopţii, investitorii şi analiştii au avut o dimineaţă de vineri aglomerată, analizând cele 435 de pagini de documentaţie ale celei mai mari vânzări de acţiuni din istoria României, cea a Hidroelectrica. Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, spune pentru ZF că subscrierile din primele ore şi scăderea Bursei de la Bucureşti sunt semne că preţul este în aşteptări.

Micii investitori subscriu la preţul maxim din ofertă de 112 lei pe acţiune, ei având alocată o tranşă de 15%, adică 11,7 milioane de acţiuni. Cei mari pot subscrie la orice preţ între 94 şi 112 lei pe acţiune, având 85% (66,3 milioane de acţiuni) din toată oferta, evaluată la maximum 8,8 mld. lei. Cei din urmă vor decide preţul. În primele 90 de minute ale ofertei, micii investitori au subscris sume totale de 59 mil. lei.

„Să existe un interval de preţ la care investitorii pot subscrie cred că era un lucru aşteptat. După reacţia pieţei, pare că preţul este ok pentru investitorii de retail, este în aşteptări, mai ales că există şi acest discount de 3% în primele trei zile, adică există posibilitatea să poţi cumpăra la 94 de lei minus 3%, teoretic. După reacţia pieţei, pare că preţul nu ar fi surprinzător în mod neplăcut, mă refer la subscrieri şi la faptul că piaţa scade, ceea ce înseamnă că sunt doritori care au vândut deja şi subscriu de banii respectivi”, spune Murgoci.

Subscrierea minimă în cadrul ofertei este de 50 acţiuni, ceea ce la preţul maxim de 112 lei pe acţiune echivalează cu o sumă de 5.600 de lei. Spre comparaţie, în cazul titlurilor de stat Fidelis, subscrierea minimă este de 5.000 de lei. Un investitor de retail are în primele 5 zile ale ofertei, din cele 8 (oferta se încheie pe 4 iulie), un discount de 3%, adică preţul de 112 lei se transformă în 108,64 lei.

17,34% urmează să vândă Fondul Proprietatea din deţinerea de 19,94% pe care o are la Hidroelectrica, adică circa 78 de milioane de acţiuni, ceea ce la preţul maxim de ofertă de 112 lei pe unitate înseamnă 8,8 mld. lei. FP menţionează însă în prospect că poate vinde chiar integral participaţia de 19,94% în funcţie de cerere. Preţul maxim corespunde unei capitalizări de 50,4 mld. lei (10,2 mld. euro).

„Cred că au vrut să aibă un buffer ca să suplimenteze oferta la un moment dat, în condiţiile în care în funcţie de cum se mişcă oferta, FP ar putea veni să vândă deţinerea maximă. Probabil au testat piaţa şi au considerat că e mai bine să vină cu o cantitate mai mică şi ulterior, dacă este cerere, ar putea să ia decizia de majorare a pachetului. Au fost mai precauţi din acest punct de vedere, pentru că au fost tot felul de discuţii că piaţa locală nu poate să absoarbă cantitatea respectivă, cred că şi în ton cu discursul pe care l-a avut FP”, adaugă Marcel Murgoci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO