Burse - Fonduri mutuale

BREAKING. Cea mai mare tranzacţie de la Bursa din România a început: a fost publicat prospectul de listare a Hidroelectrica. Românii pot să cumpere 78 milioane de acţiuni la cea mai valoroasă companie de stat: ofertă de 8,8 mld. lei la preţul maxim de subscriere de 112 lei, evaluare de 50,4 mld. lei, de 10 ori profitul net

BREAKING. Cea mai mare tranzacţie de la Bursa din...

Autor: Liviu Popescu

23.06.2023, 00:00 14973

Hidroelectrica, ultima „perlă” de energie nelistată din portofoliul statului român, vine în faţa investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti cu o evaluare cuprinsă între 42,3 mld. lei şi 50,4 mld. lei, adică între 8,6 ori şi 10,2 ori profitul net înregistrat în ultimele 12 luni (T2/2022 – T1/2023), se arată în prospectul de listare publicat joi seară şi consultat de ZF.

Calculele ZF ţin cont de intervalul de preţ anunţat joi seară în ofertă: 94 lei pe acţiune pentru instituţionali (care au 85% din ofertă) şi 112 lei pe acţiune pentru micii investitori. Cei din urmă pot subscrie în ofertă doar la acest preţ pe când instituţionalii la orice preţ curpins între 94 lei şi 112 lei.  

Oferta de vânzare de acţiuni H2O (initial public offering – IPO), prin care Fondul Proprietatea vinde 17,34% din deţinerea pe care o are la cel mai mare producător de energie electrică din România, are valoare de maxim de 8,8 mld. lei pe baza preţului maxim de subscriere de 112 lei, fiind programată a începe pe 23 iunie şi a se încheia pe 4 iulie. Admiterea la tranzacţionare este programată pe 12 iulie 2023, se arată în prospect. Fondul Proprietatea vinde 78 de milioane de acţiuni H2O.


Citiţi şi: 

► Bogdan Badea, şeful Hidroelectrica, despre listarea companiei: Suntem încântaţi de interesul puternic venit până acum din partea investitorilor şi de feedback-ul pozitiv din partea acestora faţă de evoluţia companiei

► Cât vinde Fondul Proprietatea din Hidroelectrica: 17,34% din deţinerea de 19,94%, dar menţionează că poate da tot pachetul dacă este cerere mare

► Un român poate subscrie minim 50 de acţiuni Hidroelectrica, adică de 5.600 de lei. Nu există subscriere maximă

► 435 de pagini care valorează 1,8 mld. euro: Documentaţia celei mai mari vânzari de acţiuni din istoria României, cea a Hidroelectrica

► Vineri dimineaţă se declanşează cea mai mare operaţiune de vânzare de acţiuni din istoria României: H2O

► Surpriză: Trei investitori români s-au angajat să cumpere acţiuni Hidroelectrica de 2,24 mld. lei, adică 450 mil. euro


Oferta este structurată astfel: preţ fix pentru retail de 112 lei pe acţiune şi orice preţ între 94 lei şi 112 lei pentru investitorii instituţionali. Pasul de preţ pentru instituţionali este de 0,5 lei pe acţiune.Retailul are 3% discount pentru primele cinci zile ale ofertei. Micii investitori au 15% din oferta.

Mai multe detalii AICI.

► Intervalul orientativ al Preţului de Ofertă a fost stabilit între 94 RON şi 112 RON pe Acţiune Oferită (“Intervalul Preţului de Ofertă”), ceea ce corespunde unei capitalizări de piaţă de la 42,3 miliarde de RON până la 50,4 miliarde de RON (de la 8,5 miliarde de EUR până la 10,2 miliarde de EUR).

► Nivelul anticipat al Ofertei, incluzând orice Opţiune de Supra-Alocare (aşa cum este definită mai jos) este de până la 89.708.177 Acţiuni Oferite ce urmează a fi vândute de Fondul Proprietatea S.A., reprezentând până la întreaga sa participaţie de 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica.

► Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei şi nu va beneficia în vreun fel de fondurile obţinute ca urmare a desfăşurării Ofertei.

► Trei grupuri de investitori instituţionali români (“Investitorii Principali”) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul Ofertei şi au încheiat un acord de investiţii cu Societatea şi Acţionarul Vânzător. Investitorii Principali s-au angajat să achiziţioneze în total 2,24 miliarde RON în acţiuni la Preţul Final de Ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale.

► Oferta publică iniţială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România, precum şi într-o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili.

► Se preconizează ca Perioada de Ofertă să înceapă pe 23 iunie 2023 şi este de aşteptat să se încheie cel târziu pe 4 iulie 2023 la ora 12 (ora locală). Preţul de Ofertă şi numărul exact de Acţiuni Oferite spre vânzare vor fi determinate în urma procesului de book building din cadrul Perioadei de Ofertă şi se estimează să fie anunţate pe sau în jurul datei de 5 iulie 2023. Se estimează ca decontarea să aibă loc pe sau în jurul datei de 10 iulie 2023. Se preconizează ca admiterea şi începerea tranzacţionării pe BVB să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.

► Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din Preţul de Ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Acţiunile Oferite pentru care s-a subscris în cadrul tranşei de retail începând cu a şasea zi lucrătoare a Perioadei de Ofertă vor fi vândute investitorilor de retail la Preţul de Ofertă.

► Investitorii de retail pot subscrie în unităţile Băncii Comerciale Române S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., BT Capital Partners S.A. şi ale Banca Transilvania, Swiss Capital S.A. şi ale participanţilor eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB. Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-urile băncilor menţionate.

► Acţionarul Vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opţiune (“Opţiunea de SupraAlocare”), reprezentând până la 15% din Acţiunile Oferite, ce poate fi exercitată în termen de 30 de zile calendaristice de la Admitere.

► Societatea şi Fondul vor fi supuşi unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor Societăţii pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 180 zile de la data Admiterii, iar acţionarul majoritar al Societăţii va fi supus unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor Societăţii pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 12 luni de la data Admiterii, sub rezerva anumitor excepţii prevăzute în Prospect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO