Burse - Fonduri mutuale

Rezultatul alegerilor din Grecia se va vedea pe bursă săptămâna aceasta

Rezultatul alegerilor din Grecia se va vedea pe bursă săptămâna aceasta

Autor: Monica Juganaru

18.06.2012, 00:04 994

Brokerii spun că investitorii aşteap­tă să vadă rezultatul alegerilor din Grecia pentru a lua o decizie, astfel că la începutul acestei săptămâni am putea asista la anumite mişcări mai impor­tante pe bursa de la Bucureşti.

"În acest moment majoritatea in­ves­ti­torilor aşteaptă alegerile din Gre­cia pentru a lua o decizie, dar acest eve­niment va fi probabil doar încă un hop peste care vor trece pieţele. Un vot favo­rabil în Grecia pentru cei care susţin măsurile impuse de către Uniunea Europeană cred că va avea rolul de a calma pieţele, dar fără a ge­nera un nou trend puternic ascen­dent, deoarece vor urma în perioada urmă­toare mai multe evenimente nega­tive în zona euro. În cazul în care partidul câşti­gător va fi cel ce doreşte ieşirea Greciei din zona euro, cred ca vom asista la scăderi im­por­tante, dar nu pentru o perioadă lungă de timp", a declarat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

Bursa de la Bucureşti a închis în creş­tere cu 0,7% sesiunea de vineri, iar lichiditatea a fost susţinută în proporţie de 46% de două tranzacţii deal cu acţiunile OMV Petrom (SNP), în va­loare cumulată de 14,4 milioane lei.

Transferurile deal au fost încheiate la un preţ de 0,37 lei, cu 0,54% peste referinţă. Tranzacţiile au cumulat 0,07% din acţiunile companiei.

"În ultimele şedinţe de tran­zac­ţionare observăm o lipsă de interes din partea investitorilor, în special din cauza neîncrederii faţă de ceea ce se întâmplă în zona euro. Punctual, vedem tran­zacţii mari încheiate pe piaţa deal cu acţiuni precum SIF, FP, BRD sau SNP, ceea ce ne arată că există un in­teres din partea anumitor fonduri pentru companiile cu adevărat intere­sante pentru viitor", a spus Necula.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,61%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprietatea, a închis în creştere cu 1,04%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 30,9 milioane lei (6,9 milioane euro), peste lichiditatea din sesiunea prece­den­tă, de 23,77 mil. lei ( 5,7 mil. euro).

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Pe piaţa principală, cele mai lichide au fost tot acţiunile FP, cu schimburi de 6,3 milioane lei. Ultimul transfer s-a operat la 0,485 lei, cu 1,04% peste cotaţia de joi.

Al doilea rulaj, de 2,6 milioane lei, a fost consemnat pentru acţiunile OMV Petrom. Titlurile au închis sesiunea la 0,3745 lei, în urcare cu 1,77%.

Un rulaj semnificativ, de 1,74 milioane lei, a fost afişat şi pentru acţiunile Erste Bank, care au încheiat ziua la 62,8 lei, în creştere cu 0,72%.

Pe de altă parte, titlurile SIF Moldova (SIF2) au făcut obiectul unui transfer deal de 1,5 milioane lei. Operaţiunea a fost perfectată la 1,156 lei, în urcare cu 0,96%.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile cumulau 242.000 lei, de două ori mai mult decât rulajul de la finalul sesiunii precedente, de doar 114.000 lei.

Bursele europene au consemnat de asemenea creşteri, de până la 1,44%, susţinute de informaţii apărute în presă că marile bănci centrale şi guvernele au planuri de urgenţă pentru a contracara orice posibilă volatilitate săptămâna următoare, după alegerile din Grecia.

"Cheia unui nou trend ascendent rămâne la autorităţile europene, care ar trebui să vină cu decizii şi soluţii clare în ceea ce priveşte situaţia statelor supraîndatorate. Probabil aceste soluţii vor veni în ultima clipă, de aceea pe termen scurt ne aşteptăm în continuare la volatilitate destul de mare", a conchis brokerul de la Alpha Finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO