Burse - Fonduri mutuale

Prima acţiune care coboară sub pragul critic din anul 2009 şi la minimul ultimului deceniu

Prima acţiune care coboară sub pragul critic din anul 2009 şi la minimul ultimului deceniu

Autor: Adrian Ionut Cojocar

16.06.2012, 17:35 2295

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), fondat de omul de afaceri Dan Ioan Popp, au atins recent minimul din ultimul deceniu după ce au pierdut pe bursă de la începutul lunii mai peste 50% din valoare şi au coborât sub minimul atins în februarie 2009.

Minimele din anul 2009 reprezintă un prag psihologic foarte puternic, pe care puţini brokeri şi analişti credeau că-l mai poate atinge vreo acţiune cotată în prima ligă a bursei de la Bucureşti.

Titlurile Impact se tranzacţionau ieri la 0,095 lei/unitate, nivel de peste 10 ori mai mic decât valoarea nominală a acţiunilor, de 1 leu. La acest preţ dezvoltatorul imobiliar valorează pe bursă 18,8 milioane de lei (4,2 milioane de euro).

Aceasta în condiţiile în care Impact deţinea la data de 31 martie active cu o valoare contabilă de 398,5 milioane de lei (peste 90 milioane de euro), mult peste datoriile de circa 100,8 milioane de lei (22,9 milioane de euro) de la aceeaşi dată.

Impact a acumulat în ultimii doi ani şi jumătate pierderi de circa 44 milioane de lei (10,5 milioane de euro), după ce vânzările companiei au scăzut de la maximele din 2008 de 11 ori şi s-au cifrat anul trecut la 13,5 milioane de lei (3,2 milioane de euro).

Analiştii consideră că principalul motiv pentru care titlurile Impact au fost lovite atât de puternic este fuga investitorilor de pe activele riscante în contextul recentelor evenimente din zona euro, care au condus la o creştere a costului capitalului, dar şi ca urmare a blocajului imobiliar de la nivelul întregii pieţe. "Sectorul imobiliar continuă să fie afectat de criza economico-financiară, iar perspectivele se menţin nefavorabile în principal ca urmare a blocajelor acumulate din cauză că nu se ajustează preţurile la imobile suficient pentru a exista cerere. La un salariu mediu de 1.600 de lei, un apartament de 2-3 camere ar trebui să nu se vândă cu mai mult de 40.000 de euro ca să poată fi finanţat printr-un credit pe 25-30 de ani. Dezvoltatorii imobiliari şi băncile nu vor să scadă preţurile pentru a nu marca şi mai multe pierderi", consideră Andrei Rădulescu, analist la firma de intermediere Broker Cluj.

În luna aprilie a acestui an Dan Ioan Popp, care a listat compania imobiliară în urmă cu 16 ani pe bursa de la Bucureşti şi s-a aflat în această perioadă la cârma ei, s-a văzut înlăturat de la conducerea Impact de către fondurile de investiţii care deţin o participaţie importantă în companie.

Popp a pierdut funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie în favoarea lui Dimitris Sophocleous, fostul director financiar (CFO) al companiei farmaceutice A&D Pharma, dar a rămas membru în CA.

"Cred că fondurile de investiţii nu au cumpărat la Impact pentru dezvoltarea businessului, ci ca să lichideze activele care sunt evaluate la un preţ cu mult peste capitalizarea companiei. După părerea mea acest sector nu-şi va reveni prea curând la normal pentru că nu mai intră capital străin în ţară, iar populaţia şi cererea sunt în declin. Conducerii Impact i se poate reproşa că a cumpărat terenuri pe maxime şi nu a prevăzut criza, aşa cum nu a făcut-o nimeni de altfel", mai spune Rădulescu.

Principalele fonduri de investiţii prezente în acţionariatul Impact sunt suedezii de la East Capital cu 10% din acţiuni, americanii de la Artio cu 8,5% şi Franklin Templeton cu un pachet de 6%. Popp deţine 16,5% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO