Burse - Fonduri mutuale

​Şeful bursei poloneze: Ne pregătim de listarea Fondului Proprietatea

​Şeful bursei poloneze: Ne pregătim de listarea Fondului Proprietatea
06.09.2011, 18:49 783

Ludwig Sobolewski, preşedintele Bursei de Valori de la Varşovia, cel mai mare operator bursier din Europa Centrală şi de Est, spune că a început deja pregătirile pentru listarea secundară a Fondului Proprietatea în aşteptarea deciziei din partea acţionarilor fondului.

Pe 25 ianuarie, Fondul Proprietatea s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti, însă bursa românească este departe de a reflecta valoarea Fondului, având în vedere că acţiunile FP se tranzacţionează la un discount de 60% faţă de activul net. Astfel că administratorul FP a recomandat la începutul lunii iulie acţionarilor listarea secundară la bursa din Varşovia, în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni. Franklin Templeton şi polonezul Greg Konieczny, care administrează averea de 3,7 mld. euro a FP spun că listarea la Varşovia va atrage mai mulţi investitori în fond şi va avea un impact pozitiv asupra preţului acţiunilor.

Cei care vor decide dacă şi pe ce bursă va avea loc o listare duală sunt acţionarii fondului: statul român cu circa 10% din capital, moştenitorii Malaxa şi Ausnit cu circa 7% şi peste 100 de fonduri străine cu peste 30% din capital. Propunerea privind listarea secundară se va discuta în cadrul unei AGA ce va avea loc în această toamnă.

"Aşteptăm acum confirmarea acestei decizii din partea acţionarilor Fondului. Între timp, am început o parte din pregătiri", a declarat pentru ZF Ludwig Sobolewski, preşedintele Bursei de Valori de la Varşovia.

Pe Bursa din Varşovia sunt listate peste 420 de companii poloneze şi străine cu o capitalizare totală de peste 150 mld. euro. Despre impactul listării secundare la Varşovia asupra Bursei poloneze dar şi a Bursei româneşti, de peste zece ori mai mică, Sobolewski comentează:

"Cunosc direcţia în care Bursa de la Bucureşti ar vrea să evolueze şi aş vrea să subliniez că listarea FP la Bursa din Varşovia este în concordanţă, într-un mod subtil, cu strategia Bursei de la Bucureşti de a fi un important centru financiar. Mai mult trafic între piaţa poloneză de capital şi România nu poate duce decât la schimbări pozitive. Va duce la mai multe tranzacţii şi la creşterea interesului intermediarilor conectaţi la Bursa din Varşovia, faţă de ceea ce se întâmplă în România", a mai spus Sobolewski.

Printre intermediarii activi pe Bursa poloneză se numără cele mai mari bănci de investiţii din lume: JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley sau Nomura.

De listarea secundară a Fondului Proprietate este interesată şi bursa din Viena, însă oficialul bursei poloneze susţine că parteneriatul cu Varşovia va fi mai avantajos.

"Pentru siguranţa voastră este mult mai bine să faceţi un parteneriat cu cineva care creşte, care se dezvoltă şi este în căutare de noi oportunităţi, decât cu cineva aflat în scădere, care se luptă pentru a supravieţui. Este mult mai bine să faceţi un parteneriat cu noi decât cu cineva care joacă în o cu totul altă ligă şi care nu are intenţia de a construi ceva, ci doar să încheie o tranzacţie anume", a mai spus Sobolewski.

Bursa din Varşovia a fost performerul Europei la numărul de IPO-uri atrase în primul semestru al anului. Porivit unui studiu realizat de compania de consultanţă şi audit PwC, în primul semestru, Bursa poloneză a înregistrat cele mai multe IPO-uri: o sută de oferte publice iniţiale în valoare de 720 mil. euro. Bursa austriacă a înregistrat un singur IPO în valoare de 366 mil. euro.

"Acţionarii FP vor putea dormi în pace după ce fondul a aterizat la Varşovia", a conchis oficialul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO