Burse - Fonduri mutuale

Şeful FP către Guvern: Suntem dispuşi să vă ajutăm să faceţi mai atractive viitoarele privatizări pe Bursă

Şeful FP către Guvern: Suntem dispuşi să vă ajutăm să faceţi mai atractive viitoarele privatizări pe Bursă

Greg Konieczny vrea să ajute Guvernul cu viitoarele privatizări pe bursa de la Bucureşti. Foto Cristina Nichituş

Autor: Roxana Pricop

28.07.2011, 00:06 1443

Greg Konieczny, administratorul activelor de 4 miliarde de euroale Fondului Proprietatea (FP), spune că oferta Petrom a avut unrezultat "dezamăgitor" pentru că nu a fost bine structurată, şi îşiarată disponibilitatea de a ajuta Guvernul în viitoareleprivatizări pe Bursă.

Până la finele anului, Guvernul trebuie să vândă pe Bursă câte15% din transportatorii naţionali Transgaz şi Transelectrica.

"Credem cu tărie că procesul de privatizare a activelor statuluiprin intermediul bursei trebuie continuat în ciuda rezultatuluidezamăgitor al ofertei secundare OMV Petrom. Sperăm că Guvernul aînvăţat din experienţa acestei oferte şi că ofertele viitoare vorfi mai bine structurate. În acest sens, noi suntem dispuşi săîmpărtăşim experienţa şi cunoştinţele acumulate în piaţa de capitalcu Guvernul, oferindu-le consiliere şi susţinere pentru viitoareleoferte ale companiilor de stat din portofoliul FP. Sperăm căîmpreună vom putea face astfel de oferte mult mai atractive pentruinvestitorii locali şi străini", a declarat pentru Ziarul FinanciarGreg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea şi vicepreşedinteexecutiv al Franklin Templeton Investments, compania ce a câştigatmandatul de administrator al FP.

El lucrează din 1995 pentru Franklin Templeton fiind specializatîn pieţele din Europa Centrală şi de Est. De la biroul dinBucureşti al Franklin Templeton, Konieczny coordonează peste 20 deanalişti români şi străini cu experienţă în pieţele emergente decapital din Europa şi Asia.

Guvernul dă asigurări că va merge înainte cuprivatizările prin Bursă

Oferta prin care statul a scos la vânzare 9,84% din capitalulcelei mai mari companii petroliere OMV Petrom (simbol bursier SNP),încercând să atragă între 480 şi 600 mil. euro de la investitoriilocali şi străini, s-a încheiat cu un eşec. Dacă ar fi avut loc,vânzarea pachetului de 9,84% din Petrom ar fi fost cea mai mareofertă de acţiuni din istoria bursei de la Bucureşti. Eşeculofertei Petrom a stârnit temeri pe piaţa locală de capital că nicirestul de privatizări programate pentru acest an ar putea să nu maiaibă loc.

Cu toate acestea, la doar câteva zile după anunţul oficial aleşecului ofertei Petrom, oficialii Guvernului au ieşit public cumesaje de reconfirmare că statul român va respecta calendarullistărilor. Aceste mesaje au fost transmise în urma înâlnirilordintre Guvern şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional, BănciiMondiale şi Comisiei Europene.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Economiei dă asigurări că"se continuă programul de vânzare a 15% din pachetul de acţiuni laTranselectrica şi Transgaz. Procesul SPO (Ofertă Publică Secundarăde acţiuni - n.red.) este programat a se finaliza la sfârşitulanului 2011". Pentru Romgaz va avea loc listarea la Bursă prinvânzarea pachetului de 15% din capitalul social, Guvernulnespecificând un termen limită. Pentru Hidroelectrica şiNuclearelectrica, cele mai valoroase companii nelistate dinportofoliul FP, se va demara procesul de majorare de capital cu 10%prin oferta publică primară (IPO), nefiind specificat nici deaceastă dată un termen limită.

La Ministerul Transporturilor, un comunicat similar de presă:"În ceea ce priveşte procesul de privatizare a 20% din acţiunileCFR Marfă şi Tarom, ministrul Anca Boagiu a precizat că actelenormative necesare au fost deja pregătite şi vor fi aprobate încursul lunii august".

Încă din 2005, statul s-a obligat să finalizeze procedurile deadmitere la tranzacţionare la Bursă a unor pachete de cel puţin 5%din acţiunile celor peste 80 de companii care alcătuiescportofoliul FP. Altfel spus, statul trebuia să vândă pe Bursă prinofertă iniţială sau secundară cel puţin 5% din acţiunile pe care ledeţine la Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Poşta Română,Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, administraţiile portuareşi complexurile energetice.

Doar pentru companiile din portofoliul MinisteruluiTransporturilor au fost demarate procedurile de admitere latranzacţionare, însă până în prezent nu a fost listat niciun pachetde acţiuni deţinut de stat la Compania Naţională Aeroporturi, laAdministraţia Porturilor Maritime sau a Canalelor Navigabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO