Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova propune acţionarilor un troc: dividende record contra majorare de capital istorică. Care sunt calculele din spatele acestei strategii?

SIF Moldova propune acţionarilor un troc: dividende record contra majorare de capital istorică. Care sunt calculele din spatele acestei strategii?

SIF Moldova propune acţionarilor un troc: dividende record contra majorare de capital istorică. Care sunt calculele din spatele acestei strategii?

Autor: Roxana Pricop

02.02.2012, 00:07 4710

Propunerea de majorare a capi­ta­lului social, prima de acest gen din istoria SIF-urilor, făcută de SIF Mol­dova (SIF2) acţionarilor, ridică o serie de semne de întrebare cu privire la scopul operaţiunii: suma pe care vrea să o strângă de la acţionari echivalează cu dividendele cu care societatea vrea să îi recompenseze pe aceştia. Şeful SIF2 explică pentru ZF cum se va realiza ma­jorarea şi care este scopul ope­raţiunii.

Marţi, 31 ianuarie, SIF Moldova (SIF2) a luat piaţa prin surprindere con­vocând pe 5 aprilie Adunarea Ge­nerală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) pentru a majora capitalul social cu 103,8 milioane de lei (24 mil. euro) prin aporturi în numerar ale acţionarilor. Acum, capitalul social are o valoare de 51,9 milioane de lei. Societatea le propune acţionarilor un preţ de 0,11 lei/acţiune în majorarea de capital (respectiv valoarea nominală de 0,1 lei plus o primă de 0,01 lei). Pe bursă, acţiunile se tranzacţionează la un preţ de 1,39 lei/titlu, comparabil cu o valoare a activului net cu 51% mai mare, respectiv de 2,1142 lei.

Tot pe 5 aprilie SIF2 a convocat şi AGA Ordinară pentru distribuirea unui dividend record în valoare de 114,2 milioane de lei (0,22 lei/acţiune, cu un randament de 16% al dividen­du­lui) din profitul anului trecut.

Drept reacţie la anunţul de marţi, acţiunile SIF2 au crescut în şedinţa de tranzacţionare de miercuri cu circa 3,2%, desprin­zându-se ferm de restul SIF-urilor care creşteau cu circa 2%, dar şi de indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, care se aprecia cu 0,8%. Avansului de circa 3% din prima zi a lunii februarie i se adaugă creşterea de 25% înregistrată de acţiunile SIF2 în prima lună din an.

Propunerea SIF2 de a da acţio­na­rilor dividende de 114,3 milioane de lei pentru a le cere ulterior 103,8 milioane înapoi poate fi interpretată ca o strategie de a "ţine banii în companie".

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, a explicat pentru ZF care sunt argumentele din spatele majorării de capital. Din cei 15 ani de funcţionare ai SIF-urilor, acesta este primul demers în care un SIF cere acţionarilor să finanţeze societatea. SIF Transilvania a mai derulat o operaţiune de majorare de capital, însă cu acţiuni "gratuite".

"Avem un program de investiţii foarte ambiţios pentru următorii ani. Pentru 2012, ne propunem să investim 130 milioane de lei, cu posibilitatea de extindere a acestui prag. Am identificat societăţi interesante în regiunea Mol­do­vei în care vrem să investim, iar anul 2012 se anunţă cu multe oportu­nităţi de investiţii dacă este să luăm în calcul ofertele de privatizări pe care le-a anunţat statul român şi la care vrem să parti­cipăm. Mai mult, prin distribuirea di­vi­dendelor lichidităţile SIF-ului se reduc cu peste 88%. Astfel că avem nevoie de lichidităţi pentru a ne continua inves­ti­ţiile, lichidităţi ce pot fi atrase printr-o ma­jorare de ca­pital."

Şeful SIF Mol­dova a mai explicat că majorarea se va realiza în două etape: în primă etapă, ope­ra­ţiunea se va adresa exclusiv acţio­na­rilor, în a doua etapă, acţiunile ră­mase nesub­scrise vor fi ofe­rite tu­tu­ror in­ves­ti­to­ri­lor de la bursă. SIF ia în calcul ca etapa a doua a ma­jo­rării să se rea­li­zeze sub forma unei oferte publice se­cun­dare de acţiuni (SPO) prin inter­me­diul bursei de la Bucureşti şi de la Sibiu. De asemenea, pentru a pro­mova şi a face majo­rarea cât mai transparentă, SIF-ul va colabora cu o firmă de consultanţă.

Cu toate acestea, ţinerea unei AGEA nu este o misiune deloc uşoară pentru un SIF. Pentru a avea loc AGEA, este necesară o prezenţă de cel puţin 75% din acţionari la prima convocare şi de cel puţin 50% la cea de-a doua. La ultimele AGA, SIF2 a avut un cvorum de 36% din acţionari. Altfel spus, va fi o provocare nu doar să îi convingă pe acţionari de majorare, ci să îi şi aducă la vot. Circa 30% din acţionariatul SIF Moldova este compus din cuponari, acţionari reziduali care au şi uitat de acţiuni.

Şeful SIF Moldova crede însă că cel puţin 50% din acţionari vor veni la AGEA pentru că "am fost consecvenţi în politica de dividende şi de investiţii, transparenţi şi activi în tranzacţia de vânzare a acţiunilor BCR". El se aşteaptă la un grad de subscriere de cel puţin 50%.

Doi dintre ac­ţionarii instituţionali ai SIF-ului sunt optimişti cu privire la şansele societăţii de a strânge cvorumul necesar şi ulterior sprijin financiar pentru majorare: "Există şanse ca AGEA să se ţină şi ca SIF Moldova să obţină acordul acţionarilor pentru majorare. Noi vom participa pentru că văd în această majorare o oportunitate unică de a-mi majora parti­ci­paţia şi de a ob­ţi­ne un câştig bun, având în ve­dere că mă aştept la un grad de sub­scri­ere de circa 50%", a spus Ni­co­lae Pascu, pre­şe­din­tele societăţii de ad­ministrare STK Finan­cial.

Radu Hanga, directorul general al societăţii de administrare BT Asset Management, a fost de părere că "propunerea de majorare a capitalului social este un demers raţional şi foarte bun pentru acţionari. Noi vom participa la AGEA şi vom vota pentru majo­rarea capitalului".

Fondurile administrate de STK şi de BT au făcut parte din grupul de acţionari care au cerut în 2011 majorarea dividendelor la SIF-uri, cu excepţia celor de la SIF Moldova.

Mai puţin optimişti sunt însă analiştii contactaţi de ZF care privesc cu precauţie iniţiativa, dar şi şansele SIF2 de a strânge bani de la acţionari.

"Este de înţeles ca SIF2 să încerce prin intermediul majorării să evite o ieşire mare de cash ca urmare a distri­buţiei de divi­den­de pe 2011. Cred însă că este încă pre­ma­tură o operaţiune de majo­rare de ca­pital social lansată de un SIF în special în actualul context de piaţă, chiar dacă vorbim de SIF-ul cel mai transpa­rent şi cu cea mai bună guver­nan­ţă corporatistă", a spus Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR.

Adrian Ceucă, directorul la SSIF Broker, a spus că acţionariatul SIF2 nu este suficient de consolidat pentru a spri­jini o operaţiune de o asemenea am­ploare şi că de abia în 2013, la un an distanţă de la ridicarea pragului de deţinere, poate spera SIF2 că va obţine sprijin financiar din partea acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO