Burse - Fonduri mutuale

Statul nu mai poate decide singur în privinţa majorărilor de capital la Oltchim

Foto Silviu Matei

Constantin Roibu, directorul general al Oltchim

Autor: Carol Dan - Mediafax

07.07.2011, 00:03 434

Statul a pierdut controlul în AGA de la Oltchim privind uneledecizii, cum ar fi majorarea capitalului sau operarea de achiziţii,după ce compania germană PCC SE şi fondul britanic de investiţiiCarlson Ventures au ajuns să deţină 31,3%, susţine directorulgeneral al combinatului, Constantin Roibu.

"În AGA la Oltchim acţionarul majoritar, Ministerul Economiei,este blocat în luarea anumitor decizii, întrucât nu mai areîmpreună cu acţionari minoritari două treimi din voturi. Deexemplu, pentru decizii ca majorarea capitalului sau achiziţii saufuziuni, statul nu mai are necesarul de voturi", a declarat Roibu.Legea societăţilor comerciale prevede că "decizia de modificare aobiectului principal de activitate al societăţii, de reducere saumajorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, defuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se ia cu omajoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinutede acţionarii prezenţi sau reprezentaţi".

Roibu spune ca s-a ajuns în această situaţie după ce PCC SE şiCarlson Ventures au ajuns să deţină împreună 31,3% din capitalulOltchim. El a arătat că Ministerul Economiei, care deţine puţin sub55% din acţiunile Oltchim, nu poate conta pe voturile celorlalţiacţionari minoritari, întrucât aceştia de cele mai multe ori nuparticipă la AGA, unii nu mai ştiu că au acţiuni la Oltchim, iaralţii sunt decedaţi şi nu se cunoaşte cine mai deţinetitlurile.

PCC şi Carlson au anunţat că nu doresc să depăşească pragul de33% care le-ar obliga să lanseze o ofertă publică de preluare. PCCa mai cumpărat circa 2,6 milioane de acţiuni Oltchim (0,75% dincapital) în şedinţele de luni şi marţi, pentru 5,56 milioane delei. Preţul acţiunilor a sărit din nou peste pragul de 2,2 lei,capitalizarea companiei urcând la aproape 180 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO