Burse - Fonduri mutuale

Străinii şi-au redus în aprilie expunerea pe titluri de stat româneşti

Străinii şi-au redus în aprilie expunerea pe titluri...

Autor: Claudia Medrega

21.06.2016, 05:00 531

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat au coborât la sfârşitul lunii aprilie spre 20 mld. lei, astfel că ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă a ajuns la 16,6%, în scădere atât faţă de martie, cât şi comparativ cu nivelul de la finele anului trecut.

Doar în aprilie străinii şi-au diminuat cu circa 877 mil. lei expunerea pe titlurile de stat româneşti comparativ cu ni­velul din martie. Cumulat, în primele patru luni din acest an ex­punerea nerezidenţilor a scăzut cu circa 736 mil. lei faţă de fi­nele anului trecut. La sfârşitul lunii aprilie, investitorii străini aveau un portofoliu de titluri de stat în lei de circa 19,2 mld. lei, iar sumele plasate în titluri deno­mi­nate în euro emise pe piaţa locală au ajuns la 186 mil. euro, con­form celor mai recente date publicate de Ministerul Finanţelor.

Din totalul titlurilor denominate în lei, de 113,6 mld. lei, străinii aveau în aprilie un portofoliu reprezentând 17%, în timp ce deţinerile nerezidenţilor de instrumente în euro emi­se pe piaţa locală au ajuns la 10,9% din totalul de 1,7 mld. euro. Băncile locale au rămas principalul deţinător de titluri de stat, cu o pondere de peste 50%, iar investitorii rezidenţi aveau la finele lunii aprilie peste 32% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO