Burse - Fonduri mutuale

Teama de recesiune din Europa trage în jos pieţele. Fluxurile de capital către bursă s-au oprit

Teama de recesiune din Europa trage în jos pieţele. Fluxurile de capital către bursă s-au oprit

Autor: Roxana Pricop

23.03.2012, 00:04 585

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor europene şi a scăzut cu 0,79%, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele două luni.

Scăderea pieţei nu a avut un efect vizibil asupra investitorilor, aceştia continuând să plaseze ordine pentru volume foarte reduse de acţiuni. Operaţiunile cu acţiuni au cumulat doar 12,3 mil. lei (2,8 mil. euro), valoare cu 48% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 23,7 mil. lei (5,4 mil. euro).

"După un debut furtunos al bursei în primele două luni ale anului, piaţa ro­mân­ească de capital a redus turaţia mo­toarelor, iar volumele de tranzac­ţio­nare au scăzut semnificativ şi evoluţia cotaţiilor a fost uşor descendentă. Lipsa de apetit a investitorilor este deter­mi­nată de precauţie din cauza unui mediu extern încă extrem de incert, determinat de recentele date din China şi zona euro, dar şi pentru că s-au epuizat motivele care au insuflat atâta optimism în bursa românească (achiziţiile pentru a încasa dividende - n. red.). Pentru perioada următoare, mă aştept să văd o încheiere cu succes a ofertei Transelectrica, fapt ce va induce puţin optimism în piaţă, dar o creştere mai accentuată a preţurilor şi volumelor în perioada datelor de înregistrare pentru AGA la companii", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Reprezentanţii firmei de brokeraj poloneze X-Trade Brokers susţin că semnalele de recesiune care vin din majoritatea ţărilor europene au lovit pieţele de acţiuni în ultima perioadă, determinându-i pe investitori să devină mai precauţi.

"Este de presupus că pieţele nu vor renunţa cu totul la speranţa unei stabilizări a sistemului financiar şi a economiei reale, însă surprizele negative din economia reală ar putea avea un impact negativ mai accentuat asupra euro şi a indicilor de acţiuni decât în ultimele săptămâni", susţine Claudiu Cazacu, analistul-şef al X-Trade Brokers.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,75%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% peste nivelul de miercuri. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 0,49%. În Europa, scăderile de pe principalele pieţe ajungeau şi la 1,6%.

Acţiunile FP s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 3 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,26%, la 0,5785 lei.

Titlurile Azomureş (AZO) şi Transgaz (TGN) au fost printre puţinele acţiuni în creştere, cu 1,17% şi, respectiv, cu 2,16%.

Titlurile Azomureş au ajuns la 1,82 lei, pe un rulaj de 764.000 de lei, iar acţiunile Transgaz au urcat la 233,95 lei, pe o lichiditate de 365.000 de lei.

"Acţiunile care au suscitat totuşi interesul investitorilor pe parcursul şedinţei au fost cele care s-au remarcat prin ştiri punctuale. În acest sens sunt de enumerat Azomureş, pentru aşteptările investitorilor pentru oferta de preluare, titlurile Transgaz, unde a fost anunţat un dividend generos", a spus Chişu.În a şaptea zi a ofertei publice prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transelectrica, preţul acestor titluri a crescut la bursă cu 2,25%, la 16,36 lei.

Nivelul este apropiat de cele la care au fost subscrise cele mai multe acţiuni în ofertă, de 14,9 - 16 lei/titlu.

Oferta se va încheia marţi, 27 martie, iar până la finalul şedinţei de joi au fost subscrise 16,16% din acţiunile scoase la vânzare.

Subscrierile au fost realizate la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei. Preţul final de vânzare va fi stabilit după închiderea ofertei. Valoarea subscrierilor este de 26,7 milioane de lei (6,1 milioane de euro).

În şedinţa bursieră de joi, acţiunile Transelectrica au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 1,2 mi­lioane de lei.

"Mă aştept să vedem o prezenţă puternică a investitorilor instituţionali în ultimele două zile ale ofertei, iar aceasta să se încheie cu succes şi la un preţ în partea de jos a intervalului de preţ", a afirmat brokerul.

Subscrierile la Transelectrica au ajuns la 16%

Investitorii au subscris până ieri 16% din acţiunile scoase la vânzare de stat în oferta Transelectrica, valoarea subscrierilor ridicându-se la circa 27 milioane de lei (6,16 milioane de euro).

Pe tranşa investitorilor mici, unde ordinele nu pot depăşi 500.000 de lei, interesul a fost mai mare până acum, gradul de subscriere ajungând la 27%.

Investitorii au plasat ordine la preţuri cuprinse între minimul stabilit de stat, de 14,9 lei şi maximul de 19,2 lei, însă cele mai mari subscrieri s-au realizat la preţuri de 14,9 lei şi 15 lei, adică în zona de jos a intervalului.
Pe tranşa mare, care este destinată în special investitorilor instituţionali, gradul de subscriere a ajuns ieri la 15%.
După ce în primele zile investitorii au subscris pe această tranşă doar la 14,9 lei şi 15 lei, ieri au apărut şi ordine la preţuri mai mari, de 16 lei/acţiune.

Cele mai multe ordine sunt aşteptate în ultimele zile ale ofertei, luni şi marţi. Pentru finalizarea cu succes a ofertei este nevoie ca subscrierile să depăşească pragul de 70% din numărul total de acţiuni, per asamblu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO