Burse - Fonduri mutuale

X-Trade Brokers: Petrecerea se sparge în pieţele de acţiuni. Din întreaga zonă euro vin semnale de recesiune

 X-Trade Brokers: Petrecerea se sparge în pieţele de acţiuni. Din întreaga zonă euro vin semnale de recesiune

Autor: Roxana Pricop

22.03.2012, 14:21 1532

Teama de o posibilă recesiune în zona euro a lovit din plin pieţele de acţiuni, arată o analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers.


Deficitul public peste aşteptări al Portugaliei pentru primele două luni ale anului, triplu faţă de perioada anterioară şi prudenţa manifestată de şeful Fed în privinţa depăşirii totale a crizei europene au oferit indicii preliminare de prudenţă pentru investitorii avizaţi, înca de miercuri. Joi însă rezultatele anchetelor managerilor de achiziţii din companii reprezentative în China şi zona Euro au deschis puternic robinetul unui duş rece peste investitorii de un entuziasm iniţial greu de zdruncinat.

Datele din Franţa, Germania şi zona euro în ansamblu au virat neaşteptat înspre contracţie, indicatorii compilaţi în urma chestionării directorilor de achiziţii înregistrând scăderi sub nivelul de 50 în martie (cu excepţia indicatorului pentru sectorul serviciilor în Franţa, care a reuşit să se menţină neutru).

La nivelul zonei euro, indicatorul sectorului serviciilor a coborât la 48,7, însă pieţele aşteptau o creştere până aproape de 49,3. Trimestrul întâi al anului 2012 pare setat pentru o nouă contracţie trimestrială a PIB, confirmând astfel o nouă recesiune tehnică în zona euro. Grecia a evitat un faliment dezordonat, dar aceasta nu înseamnă şi depăşirea slăbiciunii din economia reală, care ar urma să sufere de pe urma limitării cheltuielilor publice, pe modelul de austeritate saxon.

Indicele DE.30 reprezentativ pentru piaţa de acţiuni din Germania a pierdut până la 1,61% faţă de deschiderea zilei, recuperând ulterior pe seama unor revizuiri favorabile ale comenzilor industriale în zona euro.

Este de presupus că pieţele nu vor renunţa cu totul la speranţa unei stabilizări a sistemului financiar şi a economiei reale, însă surprizele negative din economia reală ar putea avea un impact negativ mai accentuat asupra euro şi a indicilor de acţiuni decât în ultimele săptămâni.

La Bucureşti, bursa şi-a întrerupt raliul şi a înregistrat corecţii negative în ultimele săptămâni. De la începului lunii martie, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a pierdut 2%, în timp ce indicele bursei de la Londra FTSE a scăzut cu 0,67%, indicele francez CAC40 s-a apreciat cu 0,89%, indicele german DAX a crescut cu 1,63%. Bursa din Viena a scăzut cu 0,35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO