Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţiile negociate cu acţiuni FP şi Petrom continuă să domine bursa

Tranzacţiile negociate cu acţiuni FP şi Petrom continuă să domine bursa

Foto Octav Ganea

Autor: Monica Juganaru

14.09.2012, 00:05 428

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de joi în scădere cu 0,33%, iar rulajul a fost sus­ţinut din nou de tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) şi cu titluri OMV Petrom (SNP).

Tranzacţiile totale au cumulat 24,8 mi­lioa­ne de lei (5,5 milioane de euro), din care două deal-uri cu titluri Fondul Proprietatea au aco­perit 9,55 milioane de lei, iar transferul ne­go­ciat cu OMV Petrom a fost de 4,93 mil. lei. Tran­zacţiile negociate cu cele două acţiuni au asigurat aproape 60% din rulajul bursei.

Operaţiunile negociate cu acţiunile FP s-au per­fectat la un preţ de 0,531 lei, aproape identic cu cotaţia de miercuri. Schimbul cu titlurile OMV Petrom s-a realizat la un preţ de 0,411 lei, cu 0,94% mai jos faţă de închiderea de miercuri.

Titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au fost cele mai lichide şi în piaţa prin­cipală, cu operaţiuni de 4,5 mil. lei şi, respectiv, 1,2 mil. lei. Preţul acţiunilor FP a închis în creş­tere uşoară, cu 0,09%, la 0,532 lei, iar titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,18%, la 0,41 lei.

"Letargia din piaţă se datorează in­du­bitabil deciziei Fed-ului. Pe toată luna august indicii locali (BET şi BET-FI) au acumulat mai bine de 7%. După un asemenea câştig există o reticenţă în a marca profiturile. În egală măsură suntem la mai puţin de 10% faţă de maximul din luna aprilie, de unde şi reticenţa în a intra cu alţi bani în piaţă. Spus mult mai pragmatic, cine are poziţii în piaţă aşteaptă decizia FED-ului să vadă dacă vinde sau nu în vreme ce jucătorii de pe margine aşteaptă decizia Rezervei Federale pentru a se hotărî dacă rămân sau nu «pe cash»", a declarat Radu Profeanu, broker la Tradeville. Investitorii aşteaptă şedinţa de politică mo­ne­tară a Rezervei Federale a Statelor Unite, care ar putea anunţa joi noi măsuri de stimu­lare a economiei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,26%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,32%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiuni­lor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a situat cu 0,21% mai jos faţă de miercuri, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,17% sub închiderea precedentă.

Pe piaţa Rasdaq, lichiditatea fost foarte re­dusă, de numai 116.000 de lei (25.000 de euro). La închiderea pieţei principale de la Bu­cureşti bursele vest-europene afişau evo­luţii mixte, iar acţiunile de pe Wall Street au început tran­zacţiile de joi în stagnare, în aşteptarea rezul­tatului şedinţei de politică monetară a Fed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO