Burse - Fonduri mutuale

Trei acţionari ai Cemacon au cumpărat 11% din acţiuni în oferta de preluare şi au ajuns să controleze 77% din companie

Trei acţionari ai Cemacon au cumpărat 11% din acţiuni...

Autor: Stefan Musgociu, Adrian Cojocar

28.01.2014, 18:39 643

Fondul de investiţii finlandez KJK, firma de intermediere Broker Cluj şi firma Andrei&Andrei Consultanţă, deţinută de Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, au preluat 11,1% din acţiunile producătorului de blocuri ceramice Cemacon (CEON) în oferta de preluare care s-a încheiat recent.

Compania are sediul în Cluj, însă deţine o fabrică de producţie la Recea, judeţul Zalău.

Cei trei acţionari au plătit în total 1,5 mil. lei (334.000 de euro), iar oferta s-a derulat la un preţ de 0,052 lei/titlu. Raportat la preţul propus în ofertă, Cemacon a fost evaluată la 13,6 milioane lei.

Acţiunile cumpărate reprezintă o treime din pachetul vizat în oferta de preluare, de 34,18% din titlurile Cemacon. În urma acestei operaţiuni, participaţia celor trei acţionari a urcat de la 65,82% la 76,92% din acţiunile producătorului de cărămizi.

Fondul de investiţii KJK a ajuns după ofertă să deţină 34,1% din acţiunile Cemacon, Andrei Cionca controlează indirect circa 20,73% din acţiuni, în timp ce Broker Cluj are o participaţie în prezent de 17,34%.

Oferta s-a derulat în perioada 6 - 24 ianuarie, iar cei trei acţionari erau dispuşi să plătească 4,6 milioane lei pentru pachetul de acţiuni vizat în operaţiune.

Fondul de investiţii KJK, Broker Cluj şi firma Andrei&Andrei Consultanţă au încheiat în octombrie un acord în baza căruia vor acţiona concertat în ceea ce priveşte deciziile referitoare la producătorul de cărămizi. În baza acestui acord, cei trei acţionari împreună cu Casa de Insolvenţă Transilvania şi alte cinci persoane fizice, printre care şi Andrei Cionca, au ajuns la o participaţie cumulată de 65,82% din acţiunile Cemacon.

Cei trei acţionari au anunţat după încheierea acordului că vor lansa o ofertă de preluare, având în vedere că o astfel de operaţiune este impusă de legislaţia pieţei de capital pentru investitorii care ajung să controleze direct sau împreună cu alte persoane peste 33% din acţiunile unei companii listate.

Afacerile producătorului de cărămizi din Zalău au crescut cu 34% în primele nouă luni ale anului trecut, la 34,8 milioane lei (7,9 milioane euro), iar pierderile au fost reduse la 2,8 milioane lei (640.000 de euro), jumătate din cele consemnate în perioada similară din 2012.

Cea mai recentă tranzacţie la bursă cu acţiunile Cemacon a fost realizată vineri, când preţul a urcat cu 3,69%, la 0,0534 lei, în cadrul a două tranzacţii de doar 267 lei. La acest preţ, firma are o capitalizare de 14 milioane lei (aproape 3,1 milioane euro).

Cemacon a purtat timp de doi ani de zile negocieri cu BCR pentru că se afla în  imposibilitatea de a-şi achita ratele şi dobânzile scadente la un credit în valoare de 28 mil. euro contractat în 2007 pentru realizarea celei mai mari capacităţi de producţie a blocurilor ceramice din România, pe care compania o deţine în localitatea Recea, lângă Zalău.

Cemacon a reuşit la finele anului trecut să încheie un acord de principiu cu BCR privind restructurarea financiară a societăţii la finele operaţiunii Cemacon urmând să-şi reducă datori­ile către bancă de la 30 mil. euro la 13 mil. euro. Totodată, datoriile ar urma să fie reeşalonate pe o perioadă de 10 ani.

BCR ar urma totodată să găsească un investitor dispus să preia o participaţie de până la 33% din Cemacon, care va intra în acţionariat în urma unei majorări de capital.

Totuşi pentru ca restructurarea Cemacon să aibă succes acţionarii trebuie să găsească în perioada următoare o modalitate de a majora capitalul societăţii cu circa 18 milioane de euro pentru ca aceştia să nu piardă controlul societăţii în urma conversiei creanţei BCR de 12 milioane de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO