Burse - Fonduri mutuale

Unde trebuia să investeşti ca să câştigi pe bursă în 2011? În Venezuela, Pakistan sau Botswana. Austria a pierdut 33%

Unde trebuia să investeşti ca să câştigi pe bursă în 2011? În Venezuela, Pakistan sau Botswana

Autor: Andrei Chirileasa

20.12.2011, 00:09 1504

Anul 2011 a fost foarte slab pentru investiţiile la bursă, nu doar în România, ci în întreaga lume, criza datoriilor statelor din zona euro, care a pornit de la Grecia şi a contaminat întreaga Europă, determinând valuri de turbulenţe pe pieţele de capital şi retragerea banilor din acţiuni.

Bursele internaţionale au pierdut în medie 14,15% de la începutul anului, potrivit unei analize a firmei de brokeraj britanice Bespoke Investment Group. Anul trecut, aceleaşi pieţe înregistraseră o creştere medie de 15,3%.

În primele 11 luni ale anului, din capitalizarea totală a pieţelor internaţionale s-au evaporat 4.200 mld. dolari, potrivit datelor Federaţiei Mondiale a Burselor de Valori. Bursa de la Bucureşti se situează pe locul 47 în topul evoluţiilor la nivel mondial, cu o scădere de aproape 19%, dar stă mai bine decât alte pieţe din regiune, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, în timp ce Austria ocupă unul dintre ultimele locuri, cu o scădere de peste 33%.

Nici investitorii din vestul Europei nu au fost mai feriţi de scăderi, în condiţiile în care cele mai mari economii din Uniunea Europeană, Germania şi Franţa, trebuie să acopere nota de plată a crizei datoriilor, în timp ce Italia, Spania sau Belgia sunt într-o situaţie dificilă. Indicele german DAX a pierdut 17,5% de la începutul anului, iar cel francez (CAC 40) a scăzut cu 21,9%.

Nici bursele de pe pieţele emergente, unde investitorii reuşeau să obţină câştiguri mari altădată, nu au mai strălucit în acest an. China, Brazilia, Rusia şi India au avut scăderi cuprinse între 19% şi 25%. Doar bursele din SUA au fost ceva mai ferite, americanii reuşind să mute atenţia asupra Europei, după ce agenţia Standard&Poor's a retrogradat ratingul SUA la jumătatea anului. Bursele ame­ricane au pierdut în medie 3% de la începutul anului.

Câştiguri s-au obţinut în acest an doar pe zece pieţe, dar şi riscurile au fost considerabile. Cea mai mare creştere din lume o are bursa din Venezuela, cu un avans de 79%. Venezuela este un stat socialist, controlat de regimul autoritar al lui Hugo Chavez, iar investiţiile în această ţară sunt foarte riscante. Chavez a naţionalizat în ultimii ani zeci de companii, în special din sectorul exploatării resurselor minerale.

Bursa din Pakistan este a doua din lume în acest an, cu un avans de 32%, însă şi aici riscurile sunt majore, având în vedere doar faptul că în Pakistan a fost prins şi ucis în acest an Osama Bin Laden. În top 5 creşteri la nivel mondial mai sunt pieţele din Jamaica, Botswana şi Islanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO