Burse - Fonduri mutuale

Zi istorică pentru viitoarea evoluţie a burselor: Donald Trump vine la Casa Albă

Donald Trump este cel de-al 45-lea preşedinte american 
şi va depune astăzi jurământul de învestire

Donald Trump este cel de-al 45-lea preşedinte american şi va depune astăzi jurământul de învestire

Autor: Dan Grigore Ivan

20.01.2017, 00:04 640

Donald Trump, cel de-al 19-lea candidat republican care a câştigat cursa pentru fotoliul de la Washington şi al 45-lea preşedinte american, depune astăzi jurământul, într-una dintre cele mai inflamate perioade internaţionale din ultima vreme.

Deşi la început analiştii preconizau că alegerea lui Trump va porni un val de panică pe pieţele de capital, anxietatea a durat doar câteva ore, iar în di­mineaţa zilei de 9 noiembrie 2016 a început un raliu care a purtat sectoare precum cel financiar sau energetic către aprecieri şi de până la 50% în două luni. Efectul de contagiune a atins majoritatea burselor lumii, nu doar cea de peste ocean, după ce indicii europeni sau asiatici au încheiat anul 2016 în plină ascensiune.

Trump vine pe un fond de pro­misiuni economice canali­zate în special către deregle­mentarea industriei financiare, scăderi de taxe sau investiţii masive în infrastructura ame­ricană. Cu toate acestea, unii analişti nu se pot pronunţa cu privire la direcţia pe care o vor urma bursele lumii, deoarece tonul protecţionist al lui Trump ar putea să denote o îndreptare către ispita izolaţionistă, prin care au mai trecut Statele Unite în perioada anilor ’30, odată cu adoptarea Smoot-Hawley Tariff Act, prin care foarte multe produse din afara Americii erau taxate puternic. Eventualele războiaie comerciale sau mişcările bruşte de politică externă sunt principalii catali­zatori ai semnalelor de alarmă pe care le dau unii analişti.

Politica în care se vor angrena Donald Trump şi cabinetul său după 20 ia­nuarie va influenţa cu adevărat traiec­toria pieţelor de capital din întreaga lume. Dacă va miza pe o retorică pro­tecţionistă, transformată apoi în pachete legislative, putem asista la o mutaţie a întregii arhitecturi econo­mico-finan­ciare ce s-a format după instalarea măsurilor neo­li­berale la sfârşitul anilor ’70.

În perioada mandatului lui Barack Obama, indicele ame­rican S&P 500 a crescut cu 70%, iar economia americană a traversat poate una dintre cele mai dure crize din 1929 încoace.

Aurul şi yenul japonez, unele dintre cele mai reprezentative active de refugiu, au devenit mai căutate în primele săp­tămâni ale lui 2017, înregistrând aprecieri de peste 3%, după ce schim­bul de replici între marii lideri ai lumii a devenit din ce în ce mai frecvent şi mai contondent.

Rămâne de văzut dacă au dreptate susţinătorii lui Trump şi nu iau în seamă asemenea avertizări, iar prosperitatea la nivel global va creşte în perioada republicanului, sau dacă analiştii de astăzi vor fi ridicaţi la rangul de Ca­sandre de mâine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO