Business Construct

ZF Reindustrializarea României. Florin Spătaru, Ministrul Economiei: România are această tradiţie industrială, are poli industriali puternici, dar care au nevoie de sprijin. Putem să discutăm foarte mult de automatizare, dar avem nevoie de bază - de oţel, de aluminiu, de cupru

ZF Reindustrializarea României. Florin Spătaru,...

Autor: Alexandra Matei

31.05.2023, 17:26 1473

România are o tradiţie industrială construită în decenii întregi şi are poli industriali puternici, spune Florin Spătaru, Ministrul Economiei, însă este nevoie de sprijin, atât din partea statului, cât şi a mediului privat, pentru a susţine în coninuare industria.

El este de părere că nu pot fi dezvoltate proiecte de sustenabilitate, o economie sustenabilă sau o piaţă unică europeană fără să existe producţie.

„Nu putem dezvolta proiecte de sustenabilitate, o economie sustenabilă sau o piaţă unică europeană fără să avem producţie. Aceste crize suprapuse, care nu s-au terminat, ne-au dus în situaţia în care vedem că nu mai putem să ne asigurăm acel necesar de materii prime sau componente, iar ambiţiile pe care le avem până în 2040-2050 sunt mult mai mari – o economie europeană decarbonată, care respectă nişte principii pe întregul lanţ de valoare. România are această tradiţie industrială, are poli industriali puternici, dar care au nevoie de sprijin. Putem să discutăm foarte mult de automatizare, dar avem nevoie de bază. Avem nevoie de oţel, de aluminiu, de cupru, de cabluri electrice, de baterii, de semiconductori”, a spus ministrul economiei în timpul conferinţei ZF Reindustrializarea României.

 

Alte declaraţii:

► Am propus o măsură o schemă de ajutor de stat pentru companiile încadrate în categoria consumatorilor energointensivi, în valoare de 1,7 mld. euro. Avem companii din domeniul metalurgiei, materialelor de construcţii şi acei producători de carton şi sticlă. Cu ajutorul acestui instrument, putem creşte solvabilitatea acestor companii pentru a se putea dezvolta în viitor.

► Un obiectiv important este ca în 2040, PIB-ul României să fie de patru ori mai mare decât PIB-ul anului 2021. Putem să-l atingem, dar el presupune alocarea fondurilor corespunzătoare, parteneriatul stat-mediul privat, investiţii, susţinerea capitalului românesc şi transparenţă şi predictibilitate.

► În prima parte a anului 2023, avem o creştere foarte mică a producţiei industriale. Am avut o scădere majoră în T4 2022, explicabilă, pentru că industria nu avea contracte de energie şi gaz sau preţurile erau foarte mari.

► În ultimii 40-50 de ani, producţia europeană a fost externalizată în zone în care am considerat că avem anumite avantaje competitive. România a avut avantaje până la un moment dat, cum ar fi un cost al forţei de muncă redus şi acces la resurse ieftine.

► Reindustrializarea României trebuie să aibă drept obiective câteva direcţii principale: reducerea dependenţei de importuri, susţinerea sectoarelor economice de bază – oţel, aluminiu, sticlă, ciment, materiale de construcţii, hârtie, carton -, dezvoltarea ecosistemelor economice care pot asigura competitivitate prin exploatarea acestor resurse minerale pe care le avem sau reciclarea resurselor minerale.

► Avem o strategie aprobată, în septembrie vom avea un plan de acţiune - dar avem deja 47 de beneficiari de fonduri nerambursabile de minimis pentru proiecte de economie circulară - demarat de Ministerul Economiei. Am avut 97 de proiecte depuse.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO