Business Hi-Tech

ANCOM amână cu doi ani alocarea a 7 licenţe pentru acces fix şi mobil la net

ANCOM amână cu doi ani alocarea a 7 licenţe pentru acces fix şi mobil la net

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Seceleanu

25.07.2011, 00:02 380

Autoritatea de reglementare în co­municaţii (ANCOM) a hotărât capro­cedura de selecţie comparativă pentru 7 licenţe naţionale înbenzile de 3,4 - 3,8 GHz, care permit acces fix şi mo­bil lainternet, să fie amâ­nată cu doi ani - până în 2014, faţă determenul pro­pus iniţial în iunie. Ar­bitrul te­le­com nu a oferitmai mul­te detalii în legătură cu mo­ti­ve­le acestei decizii,pre­ci­zând însă că aceasta a fost luată după consultări cuope­ra­torii telecom interesaţi de subiect.

Preţul unei licenţe a fost estimat la sub trei milioane de euro,potrivit datelor Au­to­rităţii Naţionale pentru Ad­ministrare şiReglemen­tare în Comunicaţii (ANCOM).

Concomitent, ANCOM a hotărât pre­lungirea valabilităţiilicenţelor de uti­lizare a frecvenţelor radio acordate la nivelnaţional în banda de frecvenţe radio 3,4 - 3,8 GHz până la 31de­cem­brie 2015. Companiile care au licenţe în aceas­tă bandă defrecvenţe sunt Orange, Vodafone, Idilis, Acces Net, UPC şiSocietatea Naţională de Radiocomuni­ca­ţii (SNR).

Procedura de selecţie comparativă care va avea loc în 2014 se vadesfăşura în două etape: o etapă prealabilă în care ofertanţii vorînainta către autoritate solicitări ferme de intenţie cu privire laachiziţionarea unei licenţe în banda de 3,5 GHz sau a unei licenţeîn ban­da de 3,7 GHz. În a do­uă etapă va avea loc selec­ţiapropriu-zi­să, care va ţine cont de re­zul­tatele primei eta­pe şicare va avea loc nu­mai dacă nu­mărul de soli­ci­tanţi este maimare decât nu­mărul de li­cenţe dispo­nibile în aceas­tă bandă.

"În cazul în care numă­rul de soli­citanţi este mai mic sau egalcu numărul de licenţe disponibile, licenţele se vor acor­da directsolicitan­ţi­lor", con­form da­te­lor ANCOM. Preţul unei li­cen­ţea fost estimat de ANCOM la mai puţin de 3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO