Business Hi-Tech

Ce achizitii sunt de asteptat in 2010 in IT&C

Ce achizitii sunt de asteptat in 2010 in IT&C
05.01.2010, 00:00 131

Cateva zeci de companii din industria locala de IT&C in careantreprenorii locali detin controlul ar putea fi in acest anobiectul unor tentative de preluare, cele mai urmarite fiind celedin telecom, soft si servicii IT.

Din lista scurta de 11 posibile tinte de achizitii in 2010realizata de ZF doua companii (DTH Television Grup si Corsar Grup)au tatonat anul trecut terenul pentru incheierea unei tranzactii,astfel ca o vanzare n-ar fi o surpriza in acest an.

CorsarGrup, compania care detine cel.ro - unul dintre cele mai marimagazine online IT&C din Romania - a purtat mai multe negocieride vanzare anul trecut insa acestea s-au soldat cu un esec pefondul neintelegerilor privind pretul. In contextul in careretailerul a anuntat ca isi doreste o tranzactie la un "pretcorect", aceasta ar putea avea loc in acest an.

DTH Television Grup, companie cu actionari israelieni caredetine Boom TV, numarul trei pe piata locala de servicii deteleviziune prin satelit, a discutat anul trecut vanzarea companieicatre Romtelecom, insa discutiile au fost abandonate de cel maimare furnizor de telefonie fixa. Compania a contractat la finelelunii octombrie 2009 un imprumut de la firma israeliana EurocomNetworks & Technologies, potrivit datelor inregistrate deoperator in Arhiva electronica de garantii reale mobiliare. Dateleinregistrate in arhiva nu precizeaza valoarea imprumutului iarreprezentantii companiilor nu au putut fi contactati pentru detaliiinsa o ipoteza plauzibila este aceea ca banii vor fi folositipentru finantarea datoriilor si a operatiunilor companiei. Companiaavea la finele anului 2008 datorii de 74 mil. euro, iar in 2008pierderile nete au fost de 33,7 mil. euro, dublu fata de venituri.Operatorul a contractat in 2008 si un imprumut de 18,5 mil. euro dela Unicredit Tiriac Bank.

RCS&RDS intra si in acest an pe lista posibilelortranzactii, in contextul in care cea mai mare companie telecomcontrolata de un antreprenor roman are nevoie de finantare.Actionarii RCS&RDS urma sa aprobe in decembrie lansarea uneiemisiuni de obligatiuni de 200 mil. dolari (140 mil. euro).Intentia RCS este sa ofere obligatiuni care sa nu ofere si drept devot in companie, dorinta lui Zoltan Teszari fiind sa nu cedezecontrolul asupra RCS. Aceasta emisiune de bonduri ar fi modalitateaprin care grupul telecom ar putea ramane independent si ar puteaface fata ofertelor tot mai dure ale gigantilor Orange, Vodafone siOTE/Deutsche Telekom. RCS&RDS, care are deja datorii de 566mil. euro, a ratat listarea la Londra in 2007 si a luat in schimbun credit record de 500 mil. dolari de la ING si Citi, situatiecare complica lansarea unor bonduri pe 10 ani. Pe listaactionarilor de la RCS&RDS se afla si doua fonduri deinvestitii, Quadrant (20%) si EPIC (5,5%). Compania este controlatade oradeanul Zoltan Teszari, cu un pachet de 43% din actiuni,conform unor documente realizate de companie in 2007, inainteaincercarii de listare la bursa din Londra.

Doua tinte posibile de achizitii sunt si furnizorii locali deservicii IT RomSoft Ramnicu Valcea si ETA2U. Grupul ETA2U,controlat de omul de afaceri Romulus Lucaciu, este unul dintre ceimai mari jucatori de pe piata IT din vestul tarii, cu afaceri deaproximativ 20 de milioane de euro. Compania RomSoftRamnicu-Valcea, furnizor de solutii software si de servicii deintegrare IT controlat de Claudia Ursateanu, are afaceri anuale deaproximativ 10 milioane de euro.

Achizitia Zapp, tranzactia anului in 2009

Achizitia Zapp de catre grupul Cosmote in cadrul unei tranzactiitotale de 207 mil. euro a fost cea mai mare achizitie realizataanul trecut in industria IT&C locala. Pe locul doi caimportanta este preluarea eMag, numarul unu pe retailul IT&Clocal, de catre unul dintre partenerii sai, Asesoft Distribution.Pe segmentul de soft si servicii tranzactia cea mai importanta avenit de la polonezii de la Asseco, care au preluat 60% din firmade soft Probass pentru aproape 8 milioane de euro. Alte douatranzactii importante au fost realizate pe online: fonduld einvestitii 3TS Cisco Growth Fund a preluat un sfert din actiunilefimei de media InternetCorp, care detine mai multe site-uri. pentru2 mil. euro, iar gigantul international Naspers a preluat cu 5 mil.euro autovit.ro - cel mai mare site de vanzari de masinisecond-hand.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO