Business Hi-Tech

Cine este Sundar Pichai, omul pentru care Google s-a transformat în Alphabet

Cine este Sundar Pichai, omul pentru care Google s-a...

Autor: Roxana Rosu

11.08.2015, 11:06 4675
Când Google a anunţat în 2008 că va lansa un nou browser, aducând în prim plan numele lui, nimeni nu îşi imagina cât de repede va urca managerul aproape necunoscut în ierarhia companiei, pentru a deveni, şapte ani mai târziu CEO. 
 
De-a lungul ultimilor 10 ani, Pichai a fost responsabil cu dezvoltarea şi promovarea mai multor produse lansate de Google, inclusiv Google Chrome, care a devenit cel mai popular browser la nivel mondial.
 
Potrivit revistei Fortune, succesul înregistrat de Chrome a devenit motorul care l-a ajutat pe Pichai să aibă una dintre cele mai rapide ascensiuni din industrie. Pichai a fost responsabil şi de Gmail şi Android, alte două produse Google care au avut succes pe plan mondial. Anul trecut a fost ales să coordoneze majoritatea produselor Google, inclusiv motorul de căutare, o poziţie care l-a pus imediat sub Page pe linie ierarhică.
 
Persoanele din interiorul companiei spun că Pichai este plăcut de toată lumea şi este foarte abil să navigheze prin structurile interne ale Google fără să deranjeze prea multe persoane. “Sundar spune de ceva vreme lucrurile pe care le-aş spune şi eu, uneori chiar mai bine decât mine, şi a fost o mare plăcere să lucrăm împreună”, a spus Larry Page astăzi.
 
Pichai, 43 de ani, este originar din India, unde a absolvit Institutul de Tehnlogie din Kharagpur, dar şi are o diplomă în inginerie şi ştiinţa materialelor la Stanford. În plus, Pichai deţine un MBA la Wharton School, Universitatea Pennsylvania, şi a lucrat pentru companiile McKinsey şi Applied Materials înainte de a ajunge la Google în 2004.
 
Colin Gillis, analist tehnologie la BGC Partners din New York, a declarat că numirea lui Pichai a fost o mişcare inteligentă, având în vedere competiţia actuală a talentelor în domeniul tehnologiei. Pe lângă Twitter şi alte companii care se află în căutare de noi membri la conducere, fostul şef al Android şi Chrome este în topul listei celor mai vânaţi oameni.
 
"Sentimentul meu este acela că el este omul potrivit pentru această poziţie ", a declarat Gillis. Această oportunitate de job la gigantul Google poate să îi scoată în evidenţă calităţile. "De când s-a alăturat echipei Google în 2004, Sundar a fost martor al lansării unei numeroase serii de produse-cheie pentru consumatori, care sunt folosite în prezent de sute de milioane de oameni",  a mai spus Gillis.
 
Compania americană Google a anunţat luni că va crea o nouă firmă, denumită Alphabet, care va deveni firma “mamă” a Google, în timp ce Sundar Pichai va deveni CEO al Google iar Larry Page va conduce noua companie, scriu Wall Street Journal, New York Times, Bloomber şi Reuters.
 
După schimbare, Larry Page va deveni CEO Alphabet iar Sergey Brin, co-fondator Google, va deveni preşedinte. Eric Schmidt, preşedintele actual al Google, va deveni preşedinte executiv al Alphabet. În noua structură Ruth Poar va ocupa funcţia de vice-preşedinte şi CFO al Alphabet.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO