Business Hi-Tech

Deutsche Telekom va investi 1 mld. € în Europa de Sud-Est

Autor: Adrian Seceleanu

05.12.2010, 23:47 18

Deutsche Telekom (DT), cel mai mare grup de comu-nicaţii dinEuropa, va fi nevoit să cheltuie peste un miliard de euro înurmătorii ani pentru a-şi mări influenţa pe pieţele cheie dinEuropa de Sud-Est, una dintre cele mai mari investiţii urmând săfie realizată în România pentru achiziţia pachetului deţinut destatul român la compania Romtelecom, potrivit unui articol apărutîn cotidianul economic german FT Deutschland. "Deşi mediul economicdificil şi taxele speciale impuse de stat operatorilor decomunicaţii în Ungaria şi Grecia costă deja Deutsche Telekommilioane de euro, grupul va trebui să investească şi mai mult",scrie FT, care estimează la mai mult de un miliard de euro sumacare va fi investită de gigantul german în regiune. "Suma va ficheltuită direct sau indirect - prin intermediul grupului elenOTE".

Guido Kerkhoff, managerul DT care răspunde de Europa Centrală şide Sud Est, a început un tur în toate ţările din regiune pentru aprezenta un raport în legătură cu situaţia existentă în fiecareţară. În România, scrie FT Deutschland, lui Kerkhoff i s-acomunicat că statul aşteaptă o ofertă de preţ pentru pachetul de46% din acţiuni deţinut la Romtelecom, cel mai mare operator detelefonie fixă. "Din ce se ştie la Bonn (cartierul general alDeutsche Telekom - n. red.), OTE ia în considerare achiziţia.Analişti greci evaluează pachetul statului român la Romtelecom lamai puţin de 300 mil. euro", potrivit publicaţiei.

Pe baza rezultatelor din 2009, respectiv un profit net de 27mil. euro la afaceri de 788 mil. euro, Romtelecom a fost evaluatăla 1,1 mld. euro, potrivit Anuarului Cele mai valoroase 100 decompanii din România, realizat de Capital Partners şi ZF. ValerianVreme, ministrul comunicaţiilor, a avansat o estimare "personală"mai optimistă: pachetul de 46% al statului valorează 1 mld. euro.Momentan, reprezentanţii OTE au declarat oficial doar că analizează"toate opţiunile" în legătură cu achiziţia acţiunilor deţinute destatul român la Romtelecom, fără a face comentarii în legătură cusumele vehiculate pe piaţă. "Investiţiile pe aceste pieţe suntposibile dacă sunt îndeplinite unele condiţii economice şifinanciare", a declarat Kerkhoff.

Deutsche Telekom are motive să investească în regiune, scrie FTDeutschland. "Europa de Sud-Est rămâne una dintre cele maiimportante regiuni de creştere pentru Deutsche Telekom. Spredeosebire de pieţele saturate din Germania, Olanda sau MareaBritanie, pe aceste pieţe încă sunt oportunităţi de a vindeservicii de internet şi televiziune, pentru că numărul de clienţieste încă redus".

Un pachet de 31,7% din acţiunile DT este deţinut de statulgerman. Aproape 55% din acţiuni sunt deţinute de investitoriinstituţionali, iar 13,4% de persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO