Business Hi-Tech

Fitch a retrogradat OTE. Nemţii nu mai vor să cumpere acţiuni

Fitch a retrogradat OTE cu două trepte, în categoria nerecomandată pentru investiţii. Şeful Deutsche Telekom pe Europa: ezităm să cumpărăm noi acţiuni la OTE

Autor: Marius Oncu, Adrian Seceleanu

23.05.2011, 16:02 835

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingulpentru credite pe termen lung al grupului elen OTE, prezent şi înRomânia, cu două trepte, în categoria nerecomandată investiţiilor,după revizuirea negativă a calificativului suveran al Greciei cutrei trepte la finalul săptămânii trecute.

Ratingul pentru împrumuturi pe termen lung a coborât de la"BBB-" la "BB", cu perspectivă în evoluţie, potrivit unui comunicatFitch.

Decizia reflectă măsura similară adoptată în cazul Greciei,principala piaţă a grupului telecom, şi mai puţin înrăutăţirearecentă rezultatelor financiare.

Calificativul OTE ar putea fi modificat în scădere dacă arapărea semnele unei restructurări dezordonate a datoriei statului,cu impact asupra capacităţii companiilor de a-şi respectaobligaţiile faţă de creditorii externi sau asupra veniturilor dinservicii peste nivelul anticipat de Fitch, notează analiştiiagenţiei.

O îmbunătăţire a ratingului ar putea avea loc în cazul majorăriiparticipaţiei de 30% a grupului german Deutsche Telekom, care săindice un nivel mai ridicat de eventual sprijin din partea celuimai mare acţionar al OTE, sau în situaţia revizuirii în creştere acalificativului suveran al Greciei.

Grupul german Deutsche Telekom "ezită un pic mai mult" în acestmoment să-şi majoreze participaţia la grupul elen detelecomunicaţii OTE a declarat, la Varşovia, într-un interviu citatde agenţia Bloomberg, Roland Mahler, 62 de ani, şeful operaţiunilordin Europa ale Deutsche Telekom.

Cu toate acestea, grupul german ezită din cauza recesiunii dinGrecia şi a "lipsei de cooperare a guvernului", a spus Mahler.

Grecia are în plan să vândă în acest an 20% din OTE ca parte aunui plan de privatizări în valoare de 50 de miliarde de euro.Guvernul grec are dreptul de a cere Deutsche Telekom să cumpereîncă 10% din grupul telecom până la finele acestui an.

Roland Mahler, 62 de ani, care a preluat în luna martie temporarfuncţia de şef pentru operaţiunile din Europa ale firmei germanecaută să fie titularizat pe acest post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO