Business Hi-Tech

Huawei câştigă încă un contract mare în România: mentenanţa reţelei Vodafone pe 5 ani

Huawei câştigă încă un contract mare în România: mentenanţa reţelei Vodafone pe 5 ani

Autor: Adrian Seceleanu

15.02.2012, 00:06 5927

Compania chineză Huawei, care a intrat cu o reprezentanţă în România în anul 2003, a câştigat unul dintre cele mai mari contracte de externalizare telecom de pe piaţă, preluând pe o perioadă de cinci ani de zile managementul operaţiunilor de teren pentru reţeaua Vodafone România, perioadă în care se va ocupa de operaţiuni precum mentenanţa şi construirea de site-uri, precum şi activităţile preventive de infrastructură, a anunţat operatorul de telefonie.

Aproximativ 70 de angajaţi ai Vodafone România vor deveni angajaţi ai Huawei, ca parte a echipei dedicate care va prelua activităţile menţionate. Cei 70 de oameni vor lucra în aceleaşi sedii şi se vor ocupa exclusiv de reţeaua Vodafone, a precizat pentru ZF Babak Fouladi, directorul tehnic al Vodafone. "Rolurile şi responsabilităţile angajaţilor Vodafone transferaţi vor rămâne aceleaşi. Atât Vodafone, cât şi Huawei recunosc importanţa unei echipe puternice."

Niciuna dintre părţi nu a oferit detalii despre valoarea contractului, însă aceasta este cel mai probabil de ordinul milioanelor de euro. Cel mai mare contract de externalizare semnat până acum de un operator din telecom în România este cel dintre Romtelecom şi Ericsson, operaţional din 2010, prin care 407 oameni s-au mutat de la operator la compania suedeză.

Cum a fost ales Huawei ca partener în acest contract? Reprezentanţii Vodafone nu au precizat dacă a fost organizată o licitaţie sau un alt tip de competiţie pentru selectarea furnizorului, însă este foarte probabil ca acest lucru să se fi întâmplat având în vedere modul de lucru al grupului britanic. Competitorii probabili într-o asemenea licitaţie ar fi Alcatel Lucent, Ericsson şi Nokia Siemens Networks.

Vodafone a precizat, pe de altă parte, că în selecţia Huawei au fost luate în considerare mai multe criterii. "Selecţia Huawei a fost precedată de un proces laborios de evaluare a capabilităţilor companiei, care a inclus indicatorii de mediu, de siguranţă, strategia de dezvoltare, sistemul de management şi de control al calităţii, capabilităţile de project management şi responsablitatea socială."

Huawei nu se află la primul contract de amploare cu Vodafone: compania chineză a fost furnizorul de servicii şi echipamente al operatorului în proiecte precum lansarea reţelei 3G UMTS în banda de 900 MHz. "Huawei a fost furnizorul de servicii şi echipamente al Vodafone România în proiecte importante precum lansarea reţelei 3G UMTS în bandă 900 Mhz, care le-a adus românilor acces la internet mobil de mare viteză în toată ţara, sau implementarea reţelei All IP", a spus Babak Fouladi.

Vodafone nu a răspuns întrebărilor ZF în legătură cu impactul acestui contract asupra profitului operaţional al companiei.

În anul 2003, când şi-a deschis o reprezentanţă oficială în România, Huawei avea deja contracte cu companii precum Transelectrica, Telemobil (Zapp), Atlas Telecom Network Oradea, RDS&RCS şi Astral Telecom. Miza deschiderii reprezentanţei o reprezenta participarea la construirea unui ope­rator telecom împreună cu Poşta Română - Postelecom, care ar fi urmat să concureze cu Romtelecom. Proiectul Postelecom a eşuat, însă compania a continuat să câştige contracte şi să se dezvolte pe piaţa din România.

Anul trecut firma chineză a anunţat un plan de investiţii mamut pentru piaţa locală, de 200 mil. euro până în 2014, principalele proiecte fiind un centru de proiectare al companiei în zona Pipera, precum şi realizarea unei reţele de fibră optică la nivel naţional în parteneriat cu Transelectrica.

Babak Fouladi, directorul tehnic al Vodafone: Rolurile şi responsabilităţile angajaţilor Vodafone transferaţi vor rămâne aceleaşi.

În acest moment Huawei are de altfel aproape 40 de posturi libere pentru care caută oameni, potrivit datelor de site-ul de recrutare Bestjobs. Compania chineză a închiriat de altfel un spaţiu de 4.000 de metri pătraţi în clădirea de birouri The Lakeview din Bucureşti, în care va avea sediul centrul de servicii globale programat să ajungă la 1.000 de oameni. The Lakeview, situată pe b-dul Barbu Văcărescu din nordul oraşului, este o clădire de birouri deţinută de Dinu Patriciu şi dezvoltatorul imobiliar AIG Lincoln, iar chinezii au preluat etajele 4 şi 5 care trebuia ocupate de banca RBS, conform unui antecontract din 2007.

Se înghesuie românii să lucreze pentru chinezi?

Singura reţinere pe care angajaţii români ar putea-o avea faţă de companiile chineze ar fi legată de cultura organizaţională, având în vedere că au crescut în companii cu o cultură occidentală, europeană. În ceea ce priveşte salarizarea, companiile chineze care vin în România adesea preferă să angajeze pe salarii ceva mai mari faţă de media pieţei angajaţii din poziţii-cheie, pe care îi "fură" de la operatorii mari din telecom.

Spre exemplu, un expert pe transmisiuni în cadrul Huawei sau Ericsson câştigă, în medie, cel puţin 6.000 de lei net/lună (1.400 de euro), potrivit unor surse din piaţă. "Nu cred că angajaţii au mari rezerve când vine vorba de a lucra în companii cu o cultură asiatică, pentru că mai degrabă le văd ca pe o provocare.

De regulă, companiile străine care vin în România sunt nevoite să se adapteze la cultura locală, iar aspectele culturale cu care vin şi care sunt asimilate bine de români vor fi ulterior integrate în cultura companiei", susţine Iuliana Stan, business manager în cadrul companiei de consultanţă organizaţională Human Synergistics. Adelina Mihai

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO