Business Hi-Tech

Încalci legea, te reclam pe Facebook. Ar trebui să folosească şi poliţia reţelele de socializare?

Încalci legea, te reclam pe Facebook. Ar trebui să folosească şi poliţia reţelele de socializare?
04.08.2010, 13:42 54

Se ia următoarea situaţie, mai mult sau mai puţin ipotetică: unşofer îşi lasă maşina cinci minute pe mijlocul străzii ca să-şi iaţigări, blocând mijloacele de transport în comun şi în generaltoată circulaţia pe sensul de mers. Cineva face o poză şi opostează pe Facebook, pe o pagină dedicată pentru astfel deinfracţiuni, pe care poliţia o monitorizează permanent. Şoferul sealege cu amendă iar un nou incident de acest gen ar putea fi evitatîn viitor.

Deşi în România ar putea părea o utopie, cotidianul britanic The Independent scrie căacest sistem este folosit de poliţia din capitala Indiei, NewDelhi, unde circa 600 de amenzi au fost aplicate de la demarareaprogramului, în baza acestor postări.

Poliţia rutieră din New Delhi a pus pagina la dispoziţie pentrua îmbunătăţi imaginea instituţiei şi comunicarea publică, fără săse aştepte la un asemenea feed-back. Până în prezent, circa 17.000de persoane au devenit fani ai acestei pagini. Popularitateaprogramului nu este deloc întâmplătoare, într-unul dintre cele maiaglomerate oraşe din lume, unde principala regulă de circulaţe este"ai grijă la ăla cu maşina din faţa ta".

Întrebările fireşti care se pun sunt câtă incredere poţi să aiîntr-o postare, care ar putea fi pur şi simplu răutăcioasă şineadevărată. Politica Facebook permite postările doar celorînscrişi cu nume şi prenume în baza de date, însă au apărut dejafotografii trucate provenind de la "Un cetăţean responsabil".Totodată, mai există problema intimităţii şi a reprecusiuniloracestei metode asupra societăţii: ideea că suntem urmăriţi lafiecare pas, nu de guvern, ci chiar de noi între noi este cel puţinsinistră, notează publicaţia britanică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO