Business Hi-Tech

Jonathan Ive, designerul care a transformat ideile lui Steve Jobs în produse unice

Jonathan Ive, designerul care a transformat ideile lui Steve Jobs în produse unice

Autor: Paul Comşa

06.10.2011, 17:48 1255

Apple a pierdut viziunea şi geniul lui Steve Jobs care au ajutat la crearea unor produse cu un design revoluţionar, dar golul poate fi umplut de designerul şef, Jonathan Ive. Englezul este unul dintre cei mai vechi membri ai echipei de designeri de produs de la Apple, fiind cel care a supravegheat dezvoltarea unor produse de referinţă, precum iMac, iPod, iPhone sau iPad.

Jonathan Ive este un designer genial care a câştigat de două ori premiul pentru cel mai bun student englez în timp ce urma cursurile Universităţii Northumbria din Marea Britanie, scrie Bloomberg. Ive spunea în cadrul unui discurs ţinut în 2006 că ţelul său nu este "exprimarea de sine", ci "să realizeze ceva care nu pare a fi proiectat", care pare că a existat acolo dintotdeauna.

Din descrierea lui Clive Grinyer, unul din foştii lui colegi de facultate şi cofondator al Tangerine, reiese un om foarte pasionat şi perseverent. Grinyer rememorează vizitele sale în apartamentul lui Ive. El era mereu şocat să descopere sute de prototipuri ale aceluiaşi produs.

"Fiecare din ele era suficient de bun pentru a deveni produsul final", a spus Grinyer, citat de Bloomberg.

În 1992, Ive s-a mutat de la Tangerine, unde proiecta vase de toaletă, la Apple. Când Jobs s-a întors la conducerea Apple în 1997, el avea nevoie ca noul său produs iMac să aibă rapid succes. Pentru a se asigura de acest lucru, Jobs a fost de acord cu ideea lui Ive de a folosi o carcasă din plastic colorat, o cheltuială mare la acea vreme ţinând cont de trendul descrescător al preţurilor calculatoarelor din acei ani.

De altfel, de la venirea lui Ive, gadget-urile Apple au forma, compoziţia şi designul lor specific. De altfel, el a fost cel care a stat în spatele tuturor produselor companiei care au ieşit în evidenţă. Într-un moment în care calculatoarele erau doar cutii din plastic bej, iMac-urile colorate au devenit imediat produse clasice de design. Mai mult, iPod-ul şi iPad-ul, produsele care au catapultat businessul Apple, au fost proiectate tot de genialul designer britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO