Business Hi-Tech

Lansare: Microsoft pariaza ca Windows 7 va schimba relatia oamenilor cu PC-ul

Lansare: Microsoft pariaza ca Windows 7 va schimba relatia oamenilor cu PC-ul
26.10.2009, 00:00 67

"Bill Gates a creat Microsoft pe ideea: un computer in fiecarecasa. Acum Windows 7 adapteaza PC-ul pentru orice scenariu, pentruorice situatie, pentru fiecare camera."

Facand trimitere la ADN-ul Microsoft, la conceptul de baza de lacare compania din Seattle plecat ca sa ajunga sa echipeze unmiliard de computere in toata lumea, Steve Ballmer a aratat joi laNew York, la lansarea Windows 7, cat de mare este miza pentruMicrosoft cu noul sau sistem de operare.

Ballmer, CEO al celui mai mare producator de software din lumedupa retragerea lui Bill Gates anul trecut, a fost invitat pe scenade o fetita de cinci ani si jumatate, Kylie, personaj al unui clippublicitar la Windows 7 care subliniaza usurinta de utilizare asistemului pentru transferul fotografiilor din aparatele foto pecomputer.

Din scenariu, gandit sa sublinieze usurinta si simplitatea deutilizare a computerului pe care o aduce Windows 7, a facut partesi alegerea locatiei: Skylight Studios, o sala de cateva sute demetri patrati aranjata minimalist, cu doar 10-12 masute cu scaunein fata scenei si restul lumii in picioare, foarte diferit fata defastul de alta data.

"Windows 7 face ce vrei - PC-ul se inchide si se deschide maiusor, nu blocheaza computerul pentru ca nu cere capacitati preamari de hard, simplifica activitatea de zi cu zi si aduce noutati:snap, shake (facilitati spectaculoase de lucru cu ferestrele prin"lovirea" de marginile ecranului - n.red) sau multi-touch(posibilitatea de lucra cu monitorul cu degetele, pentrumonitoarele cu aceasta facilitate - n.red)", a explicat Ballmercele trei coordonate pe care a fost gandit noul sistem de operare:"responsive" (sa raspunda la cerinte), sa simplifice utilizareaPC-ului si sa aduca noutati.

CEO-ul Microsoft a incercat astfel sa sublinieze diferentaWindows 7 fata de Vista, sistemul de operare lansat acum trei anicare nu a reusit sa convinga majoritatea clientilor companiei sarenunte la Windows XP, pentru ca a fost perceput ca fiind greu deutilizat in pofida noutatilor aduse. Microsoft a impartitshowroom-ul de lansare a Windows 7 in cateva zone pentru a sublinianoutatile aduse de produs, unde oameni din echipa care a lucrat laproiect au explicat care sunt cele mai importante facilitati alesistemului.

Ce aduce nou Windows 7 pentru firmele mici si mijlocii, adicacele care conform impartirii Microsoft nu au mai mult de 250 decomputere? "Trei lucruri: siguranta ca PC-ul functioneaza si estecompatibil, productivitate mai mare prin noile instrumente si noilesisteme de back-up si de siguranta", spune Sandrine Skinner,director Windows Client, Windows Commercial Product Management.

Astfel, Sistemul XP Mode permite utilizatorului ca in cazul candexista aplicatii care nu pot functiona pe Windows 7, computerul satreaca in modul de lucru XP, accesat direct din meniul de start. Inplus, sistemul localizeaza cea mai apropiata imprimanta in retea sigaseste imprimante in noua retea de internet la care este conectatfara sa fie nevoie de setari manuale, iar printr-o comanda specialapoate fi creat un hard-disk "oglinda" al PC-ului pe serverulcompaniei, care poate fi accesat de oriunde.

Ce aduce nou Windows 7 pentru utilizarea acasa? "Am pornit de lafeed-back-ul utilizatorilor, care au vrut rapiditate sisimplificare sau ne-au transmis ca nu utilizeaza unele functii alecomputerului, cum este bluetooth. Conceptul pentru acasa esteplay-to, adica PC-ul sa ruleze ce are in memorie pe celelaltedevice-uri din casa: televizor, sistem audio, combina muzicala -fara batai de cap. Imaginati-va ca ati venit din vacanta si vrei savedeti pozele cu prietenii. Va fi mult mai usor sa le vedeti directpe televizor", explica Ben Reed, responsabil de la Microsoft peacest sector.

Facilitatile sunt cuprinse in programul Windows Media Center, cucare Windows 7 vine la pachet. Utilizand tehnologia multi-touch, delucru cu computerul prin atingere, prin Windows Media Center se potalege filmele sau melodiile prin atingerea ecranului.

De asemenea, prin facilitatea Home Group, daca sunt mai mult dedoua computere intr-o locuinta, fiecare va putea avea acces lafisierele audio/video ale celuilalt mult mai usor.

"Granita dintre PC si televizor devine tot mai subtire.Convergenta este clara, dar nu pot sa va spun acum daca va maiexista de acum in zece ani si un PC, si un televizor in aceeasicamera sau vor deveni un singur ecran", spune Reed.

Cum a vazut show-ul de lansare a noului produs al Microsoft InaFried, specializata pe Microsoft la cel mai mare portal de stiridin IT&C din lume, cnet.com?

"Important este ce ne-au aratat astazi, nu ce ne-au spus, pentruca Windows 7 sa aiba o evolutie buna. Ne-au aratat ca parteneriisai (adica producatorii de echipamente: PC-uri, imprimante, TV -n.red.) sunt multumiti de noul software. Microsoft a colaborat deaceasta data mult mai mult cu partenerii sai decat la alte lansariale sistemelor de operare. Ne-au aratat mai mult produsele in sinedecat sistemul de operare", a spus Fried.

Steve Kleynhans, vicepresedinte Client Computing la una din celemai mari companii de consultanta si research pentru piata IT&Cdin lume, Gartner, nu are rezerve: "Cred ca Windows 7 este cel maibun produs al Microsoft lansat pina acum atat pentru consumatoriipersoane fizice, cat si pentru companii. Microsoft a concentratmult efort sa fie de asta data un produs finisat la detaliu".

El afirma ca in general oamenii cumpara PC-uri, nu sisteme deoperare, dar noile facilitati cum sunt tehnologia multi-touch, carepermite lucrul cu computerul prin atingerea ecranului cu degetele(pentru monitoare care au aceasta tehnologie - n.red.), le voratrage atentia.

Astfel, cum companiile si-au amanat achizitiile de hardware sisoftware din cauza crizei, consumatorii individuali vor fi o tintapentru Microsoft intr-o prima faza, cand va accentua in strategiade marketing pe noutatea facilitatilor care se pot vizualizausor.

Feed-back-ul initial e foarte bun

Q&A cu Rich Reynolds, general manager Windows Commercial dincadrul Microsoft Corporation

Cum o sa convingeti companiile ca merita sa treaca laWindows 7?

Feed-back-ul pe care l-am primit in ultimele doua saptamani incare am calatorit in multe tari pentru a vorbi despre Windows 7este solid. Sunt doua motive pentru care companiile vor trece laWindows 7: utilizatorii finali vor fi atrasi de facilitatile sinoutatile sistemului, pe de o parte, iar pe de alta parte mizam pevaloarea IT adusa in organizatie: securitate, noile posibilitati deprotectie a informatiilor, productivitatea determinata desimplificarea utilizarii PC-ului.

Ce aduce noul sistem in ceea ce priveste pirateria?

Clientii vor vedea ca sistemul cumparat legal aduce mai multavaloare si mai multe beneficii. Pe de alte parte, vom continua saeducam businessul si consumatorii individuali asupra riscurilor lacare se supun lucrand cu sisteme de operare preluate ilegal.

Cate din cele 300 de milioane de computere care se vor vindein toata lumea in urmatoarele 12 luni vor fi echipate cu Windows7?

Greu de spus. Studiile noastre arata ca 75% din companii vortrece la Windows 7, dar progresiv. Spre exemplu, BMW, o organizatiecu 80.000 de computere, va implementa noul sistem in primul an pe15.000 dintre acestea, urmand ca in trei ani sa fie instalat petoate computerele.

Care este strategia de vanzari pe pietele emergente, cumeste cazul Romaniei?

Pe pietele emergente vom lucra mai mult prin parteneri, vomvinde soft-urile "fizic" in retelele de retail, vom pune accentulmai mult pe evenimente "fizice", care sa atraga atentiaconsumatorilor. Pe pietele mature marketingul si vanzarea se facemai mult online.

Cat de importante vor fi comenzile de la stat pentru noulsistem de operare, avand in vedere ca Windows este instalat peaproape 100% din computerele din administratie, cum este cazulRomaniei, de exemplu?

Este foarte important sa lucram in parteneriate cu statul pentrunoi si avem acorduri pentru trecerea sistemelor de operare dejainstalate la Windows 7. Spre exemplu, avem in Portugalia un proiectde echipare a computerelor livrate gratuit elevilor de scoalaprimara de catre stat cu rezultate bune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO