Business Hi-Tech

Neelie Kroes: Nu trebuie să lăsăm companii ca Apple să creeze noi monopoluri în IT

29.06.2010, 00:00 25

Comisia Europeană (CE) doreşte să oblige producătorii dedispozitive IT să nu blocheze schimbul de fişiere între gadgeturiledezvoltate de companii diferite, susţine comisarul european pentruagenda digitală Neelie Kroes într-un interviu pentru EurActiv.

Kroes a dat exemplul iPhone, telefonul produs de companiaamericană Apple, care le permite utilizatorilor să facă schimb demuzică numai prin propriul sistem, numit iTunes. "Informaţiile semută mai mult în domeniul virtual şi utilizatorii îşi iau muzica,videoclipurile şi aplicaţii în acest format în loc să le cumpere înformă fizică." Comisarul susţine că interoperabilitatea dintremarii jucători IT de pe piaţa europeană trebuie să crească pentru anu se forma monopoluri. "Trebuie să ne asigurăm că marii jucătorinu pot pur şi simplu refuza interoperabilitatea cu produselelor."

Potrivit lui Kroes, problema nu se referă numai la companii mariprecum Microsoft, Apple, IBM sau Intel. "Ideea e că utilizatoriitrebuie să aibă de unde alege atunci când vine vorba de softwaresau hardware. Orice produs IT trebuie să poată comunica cu oricetip de serviciu în viitor", susţine oficialul european.

În urmă cu doi ani, când Kroes era comisar pentru concurenţă,Comisia Europeană a amendat Microsoft cu suma totală record de 1,68miliarde de euro pentru poziţia dominantă şi lipsa de transparenţăa programelor proprii. Instituţia europeană şi-a motivat deciziaprin faptul că producătorul de software nu a publicat informaţiiimportante care să le permită softurilor dezvoltate de altecompanii să funcţioneze mai bine cu sistemul de operare Windows,pentru o mai bună concurenţă pe piaţă.

Comisia Europeană le va cere marilor companii de IT să înceapăsă publice informaţii care să ajute programele dezvoltate de altecompanii să funcţioneze pe dispozitivele lor, date ce nu suntdisponibile.

La începutul lunii, Kroes a criticat anumite autorităţi europenecare folosesc softuri cu licenţă contra cost pentru că "ignoră"alternativele, anume cele open source, care sunt de cele mai multeori gratis. Ea a numit softurile cu licenţă contra cost "o risipăde bani publici". Comisarul european a anunţat atunci că pregăteşteun document, ce va fi prezentat în acest an, prin care doreşte săprevină apariţia de monopoluri pe piaţa europeană de IT şi săpermită dezvoltarea unor companii mai mici. Softurile open source,precum suita de aplicaţii OpenOffice, sistemul de operare Linux saubrowser-ul Firefox, pot fi utilizate gratuit şi de clienţiirezidenţiali şi de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO