Business Hi-Tech

Operatorii presează UE: cine oferă video pe net să plătească

Foto Shutterstock

Operatorii presează UE: cine oferă video pe net să plătească

Autor: Adrian Seceleanu

13.07.2011, 00:04 1012

Operatorii de telecomunicaţii din Europa ar trebui să fie liberisă-şi dezvolte noi modele de business şi să pună în practicăinclusiv ideea controversată de a taxa furnizorii de conţinutonline pentru livrarea acestuia către consumatorii finali, potrivitunui raport pe care giganţii telecom din UE se pregătesc să-lînainteze executivului comunitar, scrie Financial Times.

Propunerile din acest raport, realizat de directorii executiviai Alcatel Lucent, Deutsche Telekom şi Vivendi, au fost formulateca răspuns la temerile Comisiei Europene că ambiţioasele ţinte aleUE în ce priveşte mărirea vitezei şi acoperirii serviciilor de netmobil vor fi ratate pentru că operatorii nu vor face investiţiilenecesare.

Raportul ar urma să susţină in­tenţiile operatorilor telecom dea taxa furnizorii de conţinut online care vor să le furnizezeclienţilor conţinut video la o calitate înaltă, potrivit unorpersoane care au citit raportul şi citate de FT.

O asemenea taxă este respinsă puternic de suporterii aşa-numiteineutralităţi a internetului, inclusiv Google, care au insistat şiîn trecut că furnizorii de internet trebuie să-şi obţină veniturileexclusiv de la clienţii companii sau persoane fizice.

Operatorii europeni spun însă că au nevoie de noi surse devenituri dacă va trebui să construiască reţelele de fibră opticănecesare furnizării internetului de mare viteză cerut de UE. Oestimare a companiei de consultanţă McKinsey a estimat costurileacestor reţele la 300 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO