Business Hi-Tech

Romtelecom către câteva zeci de mii de clienţi: Mai vreţi IPTV şi dacă nu mai e gratis?

Romtelecom către câteva zeci de mii de clienţi: Mai vreţi IPTV şi dacă nu mai e gratis?

Ovidiu Ghiman, director executiv strategie şi comercial rezidenţial al Romtelecom: În august ne pregătim să lansăm o serie de pachete integrate de servicii de voce-internet-televiziune. În pregătirea acestor noi pachete facem o reîmpachetare pentru serviciile de televiziune.

Autor: Adrian Seceleanu

22.07.2011, 00:06 8000

Romtelecom, unul dintre cei mai mari furnizori de ervicii TV depe piaţă, le-a trimis scrisori acasă tuturor clien­ţilor carefolosesc gratuit ser­viciul său de televiziune prin internet(IPTV), propunându-le ca începând din luna august să treacă la unabonament cu plată, la tarife care va­riază între 4,9 şi 9,9 europe lună (fără TVA), sau să renunţe la acest pachet de servicii.

Compania pregă­teşte astfel terenul pentru lan­sarea, în august,a unei noi oferte integrate de servicii de voce, net şiteleviziune, care presupune şi reîmpa­che­tarea pro­gramelor TV, aprecizat pentru ZF Ovi­diu Ghiman, director exe­cutiv strategie şicomercial rezidenţial al operatorului.

Romtelecom nu a precizat câţi dintre cei 35.000 de clienţi IPTVnu plătesc în acest mo­ment pentru serviciile TV, însă esteposi­bil ca un procent semnificativ dintre utili­zatori, probabilpeste 10.000, să se afle în aceas­tă situaţie. Romtelecom a lansatîn de­cembrie 2009 serviciile TV furnizate prin linia de telefon decupru şi a avut de atunci mai multe campanii de abonare prin care aoferit gratuit acest serviciu pentru clienţii care cumpărau anumitepachete de telefonie şi net fix.

"Există şi clienţi care şi-au luat serviciul în perioada detestare sau prin oferte promoţionale şi care beneficiau gratuit deacesta pentru o anumită perioadă de timp", a declarat Ghiman.

Oferta comercială IPTV lansată în mai 2010 de Romtelecomin­clu­dea patru abona­mente, dintre care unul - denumit iNational,era furnizat gra­tuit şi includea acces la 24 de canale TV.Celelalte abo­namente erau iVariat - 52 de posturi TV (cu tarifeîntre 4,9 şi 5,9 euro pe lună, fără TVA), iStar - 62 de posturi TV(5,9 - 6,9 euro) şi iMax - 88 de posturi TV (13,9 - 15,9 euro). Pelângă aceste abonamente, clienţii puteau activa şi extraopţiuni cualte programe TV suplimentare.

De luna viitoare compania va scoate din grilă abonamentulgratuit astfel că utili­zatorii trebuie fie să aleagă un abonamentcu plată, fie să renunţe la serviciu. "Pentru clienţii care primescserviciul în mod gratuit, propunerea este de a trece la un pachetplătit cu mai multe canale: iVariat de 4,9 euro / lună (fără TVA),iExtra de 6,9 euro / lună (fără TVA) sau iMaxim de 9,9 euro / lună.Conform cerinţelor legale, clienţii care nu sunt de acord cumodificarea propusă de companie pot rezilia serviciul fărăpenalităţi, ceea ce s-a şi comunicat clienţilor în scris". Companianu va modifica preţurile pentru pachetul Maxim (ce va avea canaleîn plus), iar pachetul Variat nu se modifică pentru clienţii careau contractat deja acest pachet, potrivit Romtelecom.

De ce acest pas, de a renunţa la gratuităţi? "Publicul dinRomânia îşi doreşte o mai mare varietate de canale, televiziunearămâne principalul mijloc de divertisment, dar conţinutul decalitate costă (…)", spune Ghiman. El nu a precizat cât plăteşteRomtelecom pentru conţinutul TV, precizând doar că aceste costurisunt "semnificative".

Romtelecom plătea taxe către furnizorii de conţinut inclusivpentru clienţii IPTV care foloseau gratuit serviciul.

Cum va arăta noua ofertă de servicii TV a Romtelecom? Ghiman nua oferit detalii decât despre noua ofertă de servicii IPTV. "Încazul iVariat se menţine preţul dar se elimină un număr de canaledin pachet - numărul final de canale va fi de 60. În cazul iStar,care devine iExtra, preţul se măreşte cu 1 euro / lună (fără TVA),dar se adaugă un număr de canale în pachet - număr total canale -91. În cazul iMaxim preţul nu suferă modificări, dar se adaugăcanale - număr total de posturi - 119".

Această reîmpachetare reprezintă de fapt o nouă ofertă deconţinut, adaptată "nevoilor reale ale clienţilor", spune Ghimancare susţine că astfel a "crescut calitatea conţinutului inclus înpachete şi numarul de canale". Vor alege clienţii Romtelecom sămeargă înainte cu serviciile IPTV, trecând de la un abonament carenu îi costa nimic la unul de minim 6,1 euro pe lună (TVA inclusă)?Ghiman se declară optimist: "Vorbim de o reîmpachetare, care estede fapt o nouă ofertă de conţinut ţinând cont de analiza nevoilorclienţilor. (...) suntem încrezători că clienţii vor alege săbeneficieze în continuare de acest serviciu inovator".

Romtelecom are peste un milion de clienţi pentru serviciile TV,cea mai mare parte (aproape 900.000) utilizând servicii deteleviziune prin satelit. Compania Romtelecom îşi dispută cu UPCpoziţia secundă de pe piaţa locală de televiziune. Cel mai marejucător de pe piaţa locală de servicii TV este RCS&RDS.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO