Business Hi-Tech

Statul şi OTE s-au înţeles: CEO comun la Romtelecom şi Cosmote, listare într-un an

Stefanos Theocharopoulos

Autor: Adrian Seceleanu

04.07.2011, 00:06 1561

După discuţii tensionate care au durat aproape şase ore -inclusiv pauzele de consultări şi cele în care presa a avut pentrucâteva minute acces în "teatrul de război", MinisterulComunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi grupul elenOTE au ajuns la un acord cu privire la managementul Romtelecom,integrarea cu Cosmote şi listarea pe bursă. Noul CEO al Romtelecomeste Stefanos Theocharopoulos, integrarea se va face doar cuacordul statului, iar listarea va avea loc în cel mult un an dezile.

Discuţiile de vineri 1 iulie, programate pentru ora 11,30, seanunţau hotărâtoare: după mai mult de o jumătate de an de discuţiisterile şi apoi de refuzul OTE de a cumpăra alte acţiuni laRomtelecom, grecii trecuseră la atac: Yorgos Ioannidis, CEO alRomtelecom, îşi oficializase cu câteva zile în urmă retragerea şilăsase cel mai mare operator de telefonie fixă din România fărăCEO. În aceste condiţii, miza întâlnirii dintre MCSI şi OTE şiDeutsche Telekom era una semnificativă: acţionarii trebuia să cadăde acord asupra schimbării de CEO decise unilateral la Atena înluna mai, dar şi asupra calendarului integrării şi listării labursă.

Cu câteva zeci de minute înainte de ora fixată a negocierilor,ministrul Valerian Vreme şi-a făcut timp să coboare în faţa MCSIpentru a schimba câteva cuvinte cu jurnaliştii prezenţi. Nu a făcutnicio declaraţie "on the record" şi a părut rezervat în ce priveşterezultatele discuţiilor.

Primii au venit avocaţii

Câteva minute mai târziu, dintr-o limuzină Volkswagen neagrăcoboară echipa de avocaţi care lucrează cu OTE: Cătălin Dima - fostdirector executiv juridic al Romtelecom, care acum are propriulbusiness - şi Eirini Nikolaidi - consilier juridic în cadrul OTE şimembru în consiliul de administraţie al Romtelecom.

La 11,30 fix, dintr-un SUV Audi Q7 negru coboară şireprezentanţii OTE şi Deutsche Telekom: Michael Tsamaz - CEO şipreşedinte al grupului OTE, Stefanos Theocharopoulos - CEO alCosmote România şi Rainer Rathgeber - omul Deutsche Telekom înCA-urile OTE şi Romtelecom.

Dacă Rathgeber a evitat presa, întâi aştep-tând în maşină şiapoi sărind o dată şi câte două trepte ale scărilor din faţaministerului pentru a ajunge în clădire, Tsamaz şi Theocharopouloss-au oprit pentru un scurt salut înainte de a urca lanegocieri.

Timp de mai multe ore nicio informaţie oficială nu a transpiratde la discuţii. Pe surse sau din frânturi ale discuţiilor purtateîntre şoferii de la MCSI şi Cosmote şi ale personaluluiministerului a rezultat însă că tonul este unul destul detensionat.

O primă problemă care a încins discuţiile: pe lângă faptul căferestrele vechi, cu tocărie din lemn de la MCSI trepidau constant(chiar şi cele care "dau" spre parcarea SRI din spate) în ton cutestele de sunet de pe scena festivalului "Rock The City" dinapropiere, aerul condiţionat de la MCSI turnase gaz peste foculîntâlnirii: băga aer cald, nu rece.

Problema a fost remediată, însă tonul discuţi­ilor - purtateatât în sala din consiliu aflată lângă cabinetul ministrului, câtşi pe holurile instituţiei - rămăsese ridicat. În jurul orei 14,30,după ce pe zf.ro apăruse o informaţie conform căreia ministrul aveao întâlnire separată cu Stefanos Theocharopoulos, presa esteinvitată în mijlocul discuţiilor. Pe hol, şeful Cosmote discuta cualte două persoane: tensiunea este atât de mare, încât nici nu neobservă. În drum spre cabinetul ministrului, vedem din anticamerăşi ce se întâmplă în sala de consiliu: Michael Tsamaz, şeful OTE,studiază un set de documente.

În biroul său, ministrul Valerian Vreme citeşte zf.ro de pe iPadşi ne asigură că nu a avut întâlniri separate cu şeful CosmoteRomânia. Este o informaţie greşită, care poate afecta discuţiile,ne spune el. Întreaga echipă se agită în cabinetul ministrului, darşi pe holuri, unde se poartă discuţii informale între delegaţia OTEşi români. Vizita din "teatrul de operaţiuni" se încheie.

Pe la ora 15.30 Stefanos Theocharopoulos îşi cheamă şoferul cuun pachet de ţigări. "Sunt mai importante ca telefonul", spuneşoferul către colegii de la MCSI, care aşteaptă şi ei ca discuţiilesă se termine odată. Este totuşi vineri, zi "scurtă" prin tradiţieîn administraţia de stat.

După alte zeci de minute lungi de aşteptare, în jurul orei 16,00apare informaţia că discuţiile au ajuns la final şi că OTE şi MCSIs-au înţeles.

Rathgeber fuge de presă, Tsamaz face primeledeclaraţii

După alte 48 de minute vine într-adevăr şi confirmarea, celpuţin că discuţiile s-au încheiat: îl zărim pe Rainer Rathgeber laparterul MCSI, căutând din nou o cale de a evita contactul cumedia. O şi găseşte: rămâne în interiorul clădirii până cândjurnaliştii vor avea un interlocutor.

Pe uşile de la MCSI iese însă zâmbitor Michael Tsamaz, şefulOTE. Se miră că negocierile cu MCSI au provocat atât de multinteres, şi, încercând să acopere zgomotul pregătirilor pentruconcertele Therapy şi Prodigy de pe scena din apropiere, anunţărezultatul discuţiilor, urmărit cu atenţie din spate de CătălinDima.

"Am avut o întâlnire constructivă cu ministrul Valerian Vreme şiechipa lui, secretarii de stat şi membrii boardului Romtelecom. Amagreat asupra unui parcurs şi asupra unor date clare - în limitaunei perioade de 12 luni, pentru listarea pe bursă a acţiunilordeţinute de statul român la Romtelecom. Din partea nopastră ne vomasigura că managementul are mandatul necesar pentru a sprijiniacest proces", a declarat Tsamaz. "Am agreat de asemenea că vomoferi garanţii că un proces de fuziune nu va fi iniţiat dacă nu vaexista acordul Guvernului României şi al boardului de directori alRomtelecom.

De aemenea, am mai căzut de acord asupra unui set de acţiuni, caurmare a seugestiilor şi recomandărilor făcute de echipa MCSIpentru a îmbunătăţi operaţiunile Romtelecom. Am fost de acord, înmod unanim, să îl numim pe dl. Theocharopoulos ca noul CEO alRomtelecom. Am agreat că mandatul numărul unu al noului CEO va fisă pregătească compania pentru listarea la bursă şi de asemenea săvină cu un plan de acţiuni specific în această direcţie în douăluni de zile. A fost o întâlnire lungă, dar constructivă cuministrul comunicaţiilor şi echipa lui. A fost o întâlnire înbeneficiul Romtelecom şi al ambilor acţionari. Avem obiectivecomune: să mărim valoarea Romtelecom şi să oferim servicii deultimă generaţie în România."

Avem CEO

Tsamaz îşi ia politicos la revedere şi pleacă de la MCSI, dupăaproape şase ore de discuţii. Informaţiile devin "breaking news" pezf.ro şi pun capăt şi aşteptării tensionate de la sediileRomtelecom şi Cosmote: cel mai mare operator de telefonie fixă dinRomânia are CEO.

Sus, în biroul ministrului, geamurile şi tocăria veche din lemn(e aceeaşi ca în vremea lui Gabriel Sandu, Zsolt Nagy sau Dan Nica)trepidează puternic şi regulat în ritmul muzicii din PiaţaConstituţiei. Feresterele biroului lui Valerian Vreme nu au vederespre piaţa unde e instalată scena "Rock the City 2011" ci spre multmai liniştita privelişte a parcării Serviciului Român de Informaţiişi a altor instituţii ale statului. Însă muzica nu ţine cont de"servicii" aşa că geamurile se zgâlţâie atât de tare încât aproapecă nu înţelegi ce spune şeful MCSI. La un moment dat sunt închise,şi trepidaţiile par a avea surdină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO