Business Hi-Tech

„Softurile contra cost sunt o risipă de bani“

„Softurile contra cost sunt o risipă de bani“

Neelie Kroes, comisarul pentru concurenta

13.06.2010, 23:37 123

Comisarul pentru agendă digitală, Neelie Kroes, a cerut statelormembre ale UE să folosească în administraţiile publice softuri opensource, cele cu licenţă contra cost fiind "o risipă de banipublici", relatează EurActiv.ro.

"Aceste softuri reprezintă risipirea banilor publici, pe carestatele europene nu şi-o per mit", a declarat Kroes în cadrul uneiconferinţe. Declaraţiile comisarului au fost interpretate de presăca un atac la adresa Microsoft, producătorul sistemului de operareWindows, care are o poziţie dominantă pe piaţa europeană. Kroes acriticat "anumite autorităţi" care folosesc de ani de zile aceeaşitehnologie şi "ignoră" alternativele, care sunt de cele mai multeori gratis. De aceea, comisarul european pregăteşte un document, ceva fi prezentat în acest an, prin care doreşte să prevină apariţiade monopoluri pe piaţa europeană de IT şi să permită dezvoltareaunor companii mai mici. Softurile open source, precum suita deaplicaţii OpenOffice, sistemul de operare Linux sau browser-ulFirefox, sunt gratuite.

Comisarul a avertizat giganţii IT că vrea să creascăinteroperabilitatea pe piaţa europeană de IT, dar nu prinîncălcarea legislaţiei antitrust. În urmă cu doi ani, când Kroesera comisar pentru concurenţă, Comisia Europeană a amendatMicrosoft cu suma totală record de 1,68 miliarde de euro poziţiadominantă şi lipsa de transparenţă a programelor proprii. Potrivitinstituţiei europene, gigantul software american nu a publicatinformaţii importante care să permită programelor softwaredezvoltate de alte companii să funcţioneze mai bine cu sistemul deoperare Windows, pentru o mai bună concurenţă pe piaţă.

Thomas Vinje, a vo cat al mai multor com panii rivale ale Microsoft, precum A dobe Systems, Corel, IBM, Nokia, Opera, Oracle,RealNetworks, Red Hat şi Sun Microsystems, a declarat căproducătorul de software ignoră cererile de a-şi face operaţiuniletransparente, scrie EurActiv.

Reprezentanţii Microsoft au negat acuzaţiile, dar au declarat căexistă anumite inconsistenţe, care vor fi îndreptate.

Cum foloseşti softurile open source

Clienţii rezidenţiali sau companiile pot înlocui MicrosoftWindows cu una dintre variantele gratuite ale sistemului de operareLinux. Susţinute de companii ca Sun (Oracle) şi IBM sistemele deoperare bazate pe Linux au avansat puternic în ultimii ani dinpunct de vedere al performanţelor şi interfeţei grafice, utilizarealor fiind asemănătoare Windows. Pe lângă sistemul de operareutilizatorii pot utiliza alternative gratuite la aplicaţii precumMicrosoft Office. În cazul companiilor există şi variante contracost ale Linux, iar serviciile de suport pot fi mai scumpe decât încazul Windows.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO