Business Hi-Tech

Veţi rămâne fără semnal în 2012? Opt întrebări cheie în dosarul mega-licitaţiei de 400 mil. euro din telefonia mobilă

Opt întrebări cheie în dosarul mega-licitaţiei de 400 mil. euro din telefonia mobilă

Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, a declarat că va aduce noi detalii despre licitaţie în prima parte a acestui an, după discuţii cu operatorii

Autor: Adrian Seceleanu

06.01.2012, 00:07 5003

Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, va trebui să se lupte pentru a-şi recâştiga licenţele de operare începând cu anii 2013 (Orange şi Vodafone) şi 2014 (Cosmote) în cadrul licitaţiei.

Ceea ce este însă sigur este că licitaţia va fi una deschisă şi în anumite condiţii (încă necunoscute) orice operator va putea concura, astfel că o altă companie decât cele existente în prezent pe piaţă ar putea, teoretic, să achiziţioneze dreptul de a utiliza "părţile" din spectrul radio folosite în prezent de Orange, Vodafone şi Cosmote. De asemenea, este aproape sigur că RCS&RDS va achiziţiona un bloc de 5 MHz în banda de frecvenţă de 900 MHz pe "spaţiul" care va fi lăsat liber de Orange şi Vodafone.

Iată opt dintre cele mai importante întrebări la care ANCOM urmează să dea un răspuns în prima parte a acestui an, în legă­tură cu licitaţia din care statul ar putea încasa taxe între 200 şi 400 de milioane de euro:

1. Data la care va avea loc licitaţia pentru spectrul radio. ANCOM a precizat doar că aceasta va avea loc în prima parte a lui 2012.

2. Condiţiile de participare la licitaţie şi data la care vor fi publicate condiţiile de participare. Pe piaţă circulă mai multe scenarii în ce priveşte modul de organizare şi condiţiile impuse participanţilor. ANCOM a precizat momentan doar că detaliile în ce priveşte licitaţia vor fi publicate cât de curând după consultarea cu operatorii telecom

3. Pe ce perioadă vor fi emise noile licenţe de comunicaţii mobile. Termenele pentru care ar putea fi valabile licenţele sunt de 10 sau 15 ani, însă momentan ANCOM nu a luat o decizie în ce priveşte termenul de valabilitate.

4. Care va fi taxa minimă cerută de stat operatorilor. Preşedintele ANCOM nu a oferit detalii, însă a dat ca exemplu situaţia Greciei care a obţinut 380 mil. euro din vânzarea licenţelor după un sistem similar de licitaţie. În Grecia, licenţele au fost vândute pe o perioadă de 15 ani. În România, suma minimă care ar putea fi obţinută de stat prin licitaţia din acest an ar putea fi de minimum 200 mil. euro în cazul în care la licitaţie nu se vând şi licenţe pentru 4G, potrivit unor surse neoficiale, apropiate discuţiilor. Dacă la licitaţie se vor vinde şi licenţele 4G, suma s-ar putea dubla.

5. Când va fi plătită taxa? Taxele pentru licenţele GSM şi 3G au fost plătite până acum de operatori eşalonat pe durata mai multor ani. Va păstra ANCOM acest sistem sau le va cere operatorilor să plătească întreaga sumă într-o singură tranşă?

6. Va elibera MApN banda de 800 MHz, care ar putea fi folosită pentru servicii 4G? ANCOM a anunţat că are în plan ca la licitaţia care va fi organizată în anul 2012 să scoată la vânzare şi o parte din spectrul utilizat în prezent de MApN, care ar putea fi utilizat de operatori pentru servicii 4G. Nimic nu este însă sigur în acest caz, în condiţiile în care chiar şi preşedintele ANCOM a declarat doar că "are motive" să creadă, dar nu şi certitudinea că MApN va pune la dispoziţie spectrul în prima parte a acestui an.

7. Când va avea România reţele 4G dacă spectrul Armatei nu se vinde în 2012? Dacă MApN va înşela aşteptările ANCOM şi nu va elibera în prima parte a anului spectrul radio care ar putea fi folosit pentru reţele 4G, când va avea loc licitaţia şi când ar putea avea România operatori care să ofere servicii bazate pe aceste tehnologii noi? În Ungaria, filiala locală a grupului german Deutsche Telekom a lansat deja la 1 ianuarie 2012 servicii 4G în Budapesta.

8. Vor avea probleme cu semnalul cei 18 mi­li­oane de clienţi ai Orange şi Vodafone? Condiţiile impuse de ANCOM în licitaţia pentru spectrul radio din acest an ar putea obliga Orange şi Vodafone, cei mai mari jucători de pe piaţă, să cedeze fiecare o parte din spectrul deţinut în banda de frecvenţă de 900 MHz, astfel încât să poată licita şi pentru achiziţia de spectru în banda de frecvenţă de 800 MHz, care va fi folosită pentru a furniza servicii 4G. În condiţiile în care acest lucru s-ar întâmpla, întrebarea care se pune este în ce perioadă de timp ar fi obligate Orange şi Vodafone să elibereze spectrul şi ce impact ar avea realizarea acestei operaţiuni într-o perioadă de timp limitată (patru luni, de exemplu) asupra calităţii serviciilor furnizate de cei doi operatori şi în acest context a competiţiei de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO