Business Internaţional

2016, un an economic tumultuos: de la Brexit şi dobânda de politică monetară adusă la zero până la decizia OPEC de a reduce producţia de petrol sau puterea dovedită a inteligenţei artificiale

2016, un an economic tumultuos: de la Brexit şi dobânda...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.12.2016, 00:10 1012

Apple s-a contrat cu FBI, britanicilor li s-a luat de UE, acordurile de comerţ liber sunt în pericol, iar Deutsche Bank şi VW continuă să producă ştiri negative. 2016 a fost un an economic furtunos, scrie Deutsche Welle.  

Apple vs. FBI

În urma refuzului Apple de a decripa date de pe un iPhone aparţinând unui asasin decedat, administraţia americană a atacat în instanţă compania. FBI a spus că este un caz izolat însă acesta a adus în discuţie cât de puternică ar trebui să fie criptarea informaţiilor. Într-un final, FBI a obţinut ce a vrut fără ajutorul Apple.

Dobânda de politică monetară adusă la zero

BCE a redus la zero principala dobândă de refinanţare în încercarea de a stimula creşterea economică şi accelerarea inflaţiei. Efectele au fost limitate. BCE îşi continuă politica monetară ultrarelaxată şi şi-a extins programul de achiziţii de obligaţiuni până în decembrie 2017.

Un computer a învins un om la un joc al minţii

Software-ul "Alpha Go" al Google a demonstrat cât de puternică poate fi inteligenţa artificială. Programul a l-a învins pe unul dintre cei mai buni jucători de „Go” din lume. Leed Sedol din Coreea de Sud a câştigat doar unul dintre cele patru meciuri contra computerului.

Maşinile cu pilot automat sunt încă riscante

În Florida un om a murit într-o maşină electrică a Tesla. Software-ul a ignorat un camion care a traversat drumul. Accidentul mortal a declanşat noi discuţii despre cerineţele de siguranţă pentru autovehiculele care se conduc singure.

Adio UE

Pe 23 iunie britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană. Lira sterlină s-a prăbuşit, dar pieţele au digerat şocul mai bine decât s-a anticipat. PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,5% în al treilea trimestru, sfidând pesimismul economiştilor. Pe de altă parte, Marea Britanie încă nu a ieşit din UE.

Miliardele nedorite

Executivul UE a decis că acordurile ultrageneroase ale Apple privind taxele din Irlanda sunt ilegale şi a stabilit că gigantul american de tehnologie trebuie să dea înapoi guvernului irlandez 13 miliarde de dolari (12,5 miliarde de euro) reprezentând taxe neplătite. Însă Irlanda, un paradis fiscal, a atacat decizia Comisiei Europene, speriată că aceasta îi va alunga investitorii.

Probleme arzătoare

După numai câteva săptămâni de la introducerea pe piaţă, Samsung a rechemat noile Galaxy Note 7. Unele din aceste smartphone-uri luau foc din senin. Înlocuirea acumulatorilor nu a rezolvat problema. Samsung a sistat total producţia şi vânzarea acestui model în întreaga lume, producându-şi astfel pierderi de miliarde de dolari.  

Bayer înghite Monsanto

Gigantul german de chimicale Bayer a cumpărat compania de biotehnologie Monsanto pentru 66 de miliarde de dolari după luni de negocieri. Este cea mai mare preluare din istoria corporate a Germaniei. Bayer este acum lider mondial în sectorul agrochimic.

O notă de plată uriaşă pentru VW

În scandalul dispozitivelor care trişează în testele de poluare, VW şi Departamentul de Justiţie al SUA s-au înţeles ca producătorul auto german să plătească o amendă de 14,7 miliarde de dolari. Pentru a face economii, VW a anunţat că va desfiinţa 30.000 de locuri de muncă, dintre care 23.000 în Germania. Aproximativ 11 milioane de maşini VW sunt dotate cu dispozitive mincinoase.

Amendă record

Nici Deutsche Bank nu se înţelege prea bine cu guvernul american. Banca germană este acuzată de afaceri ilegale cu credite ipotecare sub-prime. Deutsche Bank a fost ameninţată de guvernul SUA cu o amendă record de 14 miliarde de dolari.

Perspective sumbre

Negocierile privind acordul de investiţii şi comerţ liber dintre UE şi SUA (TTIP) şi unul de aceeaşi natură între UE şi Canada (CETA) au durat ani de zile. În timp ce CETA a fost în cele din urmă semnat, TTIP a fost pus în aşteptare. Preşedintele-ales al SUA Donald Trump nu este un fan al acestui tratat. Şi nici milioane de cetăţeni ai UE.

Acord istoric

Ofertă, înţelege-te cu cererea: statele membre ale OPEC şi altele care nu fac parte din această organizaţie, printre care Rusia, au convenit să reducă producţia de petrol pentru prima dată în ultimii opt ani. Decizia va ajuta la eliminarea tensiunilor de pe o piaţă suprasaturată care împing în jos preţurile ţiţeiului.

Bănci vechi, probleme noi

Cea mai veche bancă din lume se chinuie să supravieţuiască. Monte dei Paschi di Siena, din Italia, are probleme atât de grave din cauza creditelor neperformante încât are nevoie de ajutor de la stat. Nimeni altcineva nu vrea sau nu poate s-o ajute. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO