Business Internaţional

Acordul politicienilor americani privind datoriile susţine cotaţia dolarului, scumpeşte petrolul şi încurajează pariurile pe burse

Autor: Bogdan Cojocaru

01.08.2011, 13:37 405

Dolarul s-a apreciat luni, preţul petroluluia urcat, iar bursele lumii au avansat, după ce politicenii dinCongresul SUA au ajuns, după luni de divergenţe, la unacord în privinţa majorării plafonului de îndatorare,evitând astfel un default care, în opinia Casei Albe, ar fi avutefecte devastatoare pe pieţe.

Acordul prevede creşterea limitei deîndatorare, de 14.300 miliarde de dolari şi atinsă în luna mai, cucel puţin 2.100 miliarde de dolari, volum suficient pentru asatisface nevoile statului până în 2013, potrivitBloomberg.

Înţelegerea cuprinde, de asemenea,reducerea cheltuielilor cu 917 miliarde de dolariîn următorii zece ani şi economii de 1.500 de miliarde de dolari, acăror surse ar urma să fie identificate de o comisie specială pânăla finele anului.

În cazul în care comisia nu găseşte soluţii,cheltuielile vor fi reduse cu 1.200 miliarde de dolari în diferitedomenii, printre care apărarea, excluzându-se protecţia socială,scrie The Wall Street Journal..

Într-o primă fază, pragul deîndatorare va fi ridicat cu 900 de miliarde de dolari,apoi cu 1.500 miliarde de dolari, în cazul în care Congresulacceptă recomandările de reduceri de cheltuieli ale comisieispeciale sau adoptă amendamente ale Constituţiei privind un bugetechilibrat. Altfel, cea de-a doua majorare a plafonului va fi de1.200 miliarde de dolari şi va veni împreună cu diminuări ample decheltuieli.

Congresul va decide luni asupraacordului.

Analiştii apreciază, însă, căînţelegerea politicienilor nu înlătură pericolulretrogradării ratingului de credit al SUA, în prezentaflat la cel mai ridicat nivel posibil, "AAA". În acest scenariu,costurile de finanţare ale ţării vor creşte, impunându-senecesitatea unor reduceri de cheltuieli suplimentare, potrivitReuters.

Diminuarea cheltuielilor reprezintă ultimullucru de care are nevoie economia SUA, spun analiştii, care au fostşocaţi de datele publicate vineri de guvern, care arată că economiaamericană a crescut cu doar 0,4% în primele trei luni ale anului şicu 1,3% în al doilea trimestru.

Dolarul s-a apreciatcu1,3% în raport cu yenul, la 77,79 de yeni pe unitate, şi cu 0,2%faţă de euro, la 1,4376 dolari pentru un euro pe bursa din Tokyo.Cotaţia aurului a scăzut cu 1,1%, la 1.610,70 de dolari uncia.Preţul petrolului destinat pieţei americane a urcat cu 1,6%, la97,19 dolari pe baril la bursa din New York.

Acţiunile europene au crescut în deschidereaşedinţei de luni, după scăderi puternice săptămâna trecută, iartitlurile băncilor au avut printre cele mai bune evoluţii. Acorduldin SUA a impulsionat, de asemenea, bursele dinAsia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO