Business Internaţional

Al doilea cetăţean grec de pe lista şefei FMI a "evazioniştilor" cu conturi uriaşe în Elveţia, găsit mort

Al doilea grec de pe lista şefei FMI a "evazioniştilor" cu conturi uriaşe în Elveţia a fost găsit mort

Autor: Radu Racu

09.10.2012, 13:21 8075

O a doua persoană de pe lista cetăţenilor greci suspectaţi că deţin conturi bancare substanţiale în băncile din Elveţia a fost găsită moartă la începutul acestei săptămâni, la scurt timp după consemnarea primului deces, vineri, 5 octombrie, scrie Business Insider, citând informaţii din presa greacă.

Documentul denumit "Lista lui Lagarde", după numele actualei preşedinte a Fondului Monetar Internaţional cuprinde 1.991 de nume de cetăţeni grecicu averi substanţiale pe care le deţin în conturile bancare elveţiene, şi care sunt cercetaţi pentru fraudă fiscală. Lista a fost înmânată de Lagarde autorităţilor elene în anul 2010,când actuala şefă a FMI era ministru de Finanţe al Franţei.

Două persoane aflate pe listă au fost găsite moarte la un interval de câteva zile. Vinei, Leonidas Tzanis, un fost membru al guvernului de la Atena, anchetat de autorităţi, a fost găsit spânzurat în locuinţa proprie. Presa elenă a relatat că incidentul este tratat ca o sinucidere, deşi nu s-a găsit niciun bilet în acest sens. Al doilea caz a fost consemnat luni, când Vlassis Kambouroglou, un influent om de afaceri din Grecia care derula mai multe contracte cu industria de apărare a fost găsit mort într-o cameră de hotel din capitala indoneziană Jakarta.

"Lista lui Lagarde" a stârnit tensiuni majore pe scena politică gracă, mai ales după ce documentul înmânat actualului premier Antonis Samaras de către predecesorii săi din formaţiunea politică PASOK a dispărut, conform Financial Times. Ministrul de Finanţe Yannis Stournaras a declarat pentru publicaţia financiară că va face "tot posibilul pentru recuperarea ei".

Liderul formaţiunii PASOK, fostul ministru de Finanţe Evangelos Venizelos, a primit lista de la predecesorul său Giorgos Papaconstantinou, care o primise la rândul său direct de la Christine Lagarde. Ziarul grecesc Kathimerini scrie acum că Stournaras, Papaconstantinou şi Venizelos vor fi audiaţi în Parlament în legătură cu lista evazioniştilor.

Suspiciunile care planează în principal asupra lui Venizelor ar fi că liderul PASOK încearcă să acopere membrii din propria formaţiune politică încluşi pe "Lista lui Lagarde".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO