Business Internaţional

Americanii pun din nou tunurile pe Europa. Fostul consilier economic al lui Obama: Recapitalizaţi băncile, altfel veţi avea un colaps şi chiar un război

Americanii pun din nou tunurile pe Europa. Fostul consilier economic al lui Obama: Recapitalizaţi băncile, altminteri veţi avea un colaps şi chiar un război

Autor: Iulian Anghel

04.10.2011, 14:57 4382

Fostul şef al Consiliului economic al Casei Albe, Austan Goolsbee, profesor de economie la Universitatea din Chicago susţine, într-un interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel, că actuala criză a datoriilor este creată de Europa, iar dacă problema nu este rezolvată, situaţia poate deveni explozivă având ca rezultat colapsul sistemului bancar şi ar putea conduce către un război.

Nu este pentru prima dată când reprezentanţi importanţi ai SUA aruncă vina actualei crizei exclusiv în sema Europei, iar răspunsurile UE au, fost până în prezent, cu rare excepţii, neconvingătoare.

În calitate de şef al Consiliului economic al Casei Albe, Goolsbee a fost principalul consilier economic al lui Barack Obama, până în vară când s-a decis să se întoarcă la catedră, fiind înlocuit de economistul de la Princeton University, Alan Krueger.

În interviul citat, Goolsbee susţine că, în vreme ce Europa este ezitantă în a ataca criza, Germania, liderul zonei euro, nu a făcut ceea ce trebuia făcut.

Fostul economist de la Casa Albă susţine că este nevoie de un nou test de stres pentru bănci (un astfel de test a fost făcut înainte de izbucnirea crizei datoriilor Greciei), iar dacă lucrurile vor arăta rău, Europa trebuie să-şi asume recapitalizarea lor aşa cum s-a întâmplat în SUA.

El admite că recapitalizarea sistemului bancar va avea un cost ridicat şi economic şi politic. Din acest ultim punct de, Goolsbee susţine că înţelege ezitările cancelarului Angela Merkel.

În urmă cu câteva săptămâni, Christine Lagarde, şefa FMI, susţinea că este nevoie de o recapitalizarea masivă a băncilor europene stârnind o reacţie negativă din partea guvernelor europene şi a Băncii Centrale Europene. FMI a avansat suma de 200 de miliarde de euro pe care ulterior a retras-o.

La finele lui septembrie, ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, a ripostat dur unei remarci a preşedintelui Barack Obama care afirmase că Europa traversează o criză care sperie lumea, iar reacţia nu este atât de rapidă "pe cât ar fi trebuit".

"Este mult mai uşor să dai sfaturi altora decât să iei decizii care te privesc direct. Pot şi eu să dau sfaturi guvernului american", a replicat Wolfgang Schauble.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO