Business Internaţional

Analiză Wall Street Journal: Banii din Liga Campionilor creează mici super-echipe care nu fac faţă în Europa. Este valabil şi în România?

Analiză Wall Street Journal: Banii din Liga Campionilor crează mici super-echipe care nu fac faţă în Europa. Este valabil şi în România?
29.07.2010, 17:45 39

Pentru echipele din campionatele slabe ale Europei, LigaCampionilor a început încă de la sfârşitul lui iunie. Mai exact, pe29 iunie când se desfâşura meciul Japonia-Paraguay pentru un loc însferturile de finală ale CM din Africa de Sud, în Europa echipeleFC Santa Coloma din Andorra şi Birkirkara din Malta se luptau înprimul tur preliminar al Ligii Campionilor, scrie The Wall StreetJournal.

În timp ce giganţii precum Barcelona sau Inter joacă an de an încea mai importantă competiţie fotbalistică anuală din Europa,echipele mici de pe continent trebuie să joace opt meciuri pentru aajunge la "masa celor bogaţi".

Meciurile din preliminariile Ligii Campionilor nu sunt nicifoarte urmărite de europeni, nici foarte senzaţionale în condiţiileîn care aduc faţă în faţă, în tururile superioare de calificare,cluburi cu tradiţie şi echipe de mâna a doua formate din angajaţipart-time sau jucători profesionişti care nu câştigă într-o viaţăcât iau staruri precum Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi într-olună.

O altă problemă a preliminariilor este că an de an participă camaceleaşi echipe. Cotidianul american dă exemplul meciurilor care auavut loc săptămâna aceasta: în cele 15 partide au intrat în teren12 echipe care jucat meciuri în aceeaşi fază a competiţiei şi anultrecut, în timp ce 10 dintre ele au ajuns la acest nivel acum doiani.

Jurnaliştii americani dau exemplul echipei Şeriff Tiraspol dinRepublica Moldova: în ultimii zece ani Şeriff a jucat înpreliminarii, dar nu a reuşit niciodată să se califice în grupeleLigii Campionilor. Cazul moldovenilor este elocvent pentru echipelecare domină campionatele interne, dar nu fac faţă în Europa.

"An de an avem acelaşi scenariu", spune Igor Biscan, fundaş alDinamo Zagreb, echipă care a câştigat titlul în Croaţia de şase oriîn ultimii zece ani. "Dominăm campionatul intern, dar când încercămsă ajungem în Liga Campionilor se dovedeşte că nu suntem destul debuni".

De fapt, dominaţia internă a echipelor precum Dinamo Zagreb sepoate explica parţial prin participarea în preliminariile LigiiCampionilor.

Cu toate că cele mai titrate echipe europene pot strânge într-unsezon bun în Liga Campionilor până la 50 de milioane de euro, oparte din veniturile de 1,15 miliarde de euro generate decompetiţie merg către echipele eliminate în calificări.

În comparaţie cu banii câştigaţi de echipe precum Real Madridsau Manchester United, aceste sume sunt nesemnificative, dar ajutăla perpetuarea situaţiei în care o singură echipă domină uncampionat, cum este cazul Şeriff Tiraspol, care a luat an de antitlul în ultimul deceniu.

"Modul în care sunt distribuiţi banii trebuie analizat şimodificat", este de părere Fernando Gomes, vicepreşedinte alclubului FC Porto. "Aceşti bani destabilizează campionatelemici."

Cu alte cuvinte, oficialul echipei portugheze vrea să spună căbanii de la UEFA riscă să creeze în aceste campionate micisuper-echipe cu o putere financiară mare comparativ cu rivalelesale.

Prin atribuirea a cinci locuri direct în grupe pentru echipe dincampionate medii, precum cel al României, UEFA a facilitat accesulunor echipe precum Debrecen din Ungaria, care a devenit primaechipă maghiară care a ajung în grupele competiţiei în ultimii 14ani.

Deşi în Europa nu au câştigat niciun meci şi au încasat 19goluri în şase meciuri, Debrecen a reuşit să câştige din noucampionatul Ungariei, pentru a cincea oară în şase ani în partedatorită banilor câştigaţi din participarea în Liga Campionilor.Echipa a luat de la UEFA 7,1 milioane de euro, aproape aceeaşi sumăca veniturile cumulate ale celorlalte echipe din campionatulungar.

"Debrecen a realizat 50% din veniturile sale anuale doarajungând în faza grupelor", spune Gomes. "Alte exemple suntciprioţii de la APOEL Nicosia şi Unirea Urziceni."

Totuşi, scenariul din Ungaria nu se aplică şi în România. Unireaa câştigat anul trecut din participarea în Liga Campionilor 9,5milioane de euro, dar titlul de campioană a mers la CFR Cluj.

Decât să dea banii doar cluburilor care participă, oficialulechipei FC Porto consideră că o mare parte din banii de la UEFA artrebui acordaţi tuturor echipelor din acel campionat. "Dacă şicluburile care nu participă în Liga Campionilor primesc bani, or săpoată cumpăra jucători mai buni şi astfel creşte valoareaîntregului campionat, nu doar a unei singure echipe."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO