Business Internaţional

Asaltul miliardarilor de stat: Cel mai mare dezvoltator al Chinei, acţionar al clubului de fotbal Atletico Madrid şi finanţator al filmelor americane de Oscar, vânează acum băncile europene scoase la vânzare

Asaltul miliardarilor de stat: Cel mai mare dezvoltator...

Autor: Catalina Apostoiu

13.02.2017, 21:00 1681

Pentru a-şi diversifica afacerile, cel mai mare dezvoltator imobiliar al Chinei, Dalian Wanda Group, a pus ochii pe bănci din Europa, inclusiv pe Postbank din Germania, scrie Financial Times.

Grupul condus de cel mai bogat om al Chinei, Wang Jianlin, analizează active ale mai multor instituţii financiare europene, potrivit unor surse familiare cu situaţia. Postbank, scoasă la vanzare de către Deutsche Bank, este inclusă pe lista Wanda, potrivit surselor citate.

Vanătoarea de active financiare se află în stadiu incipient, iar pană acum Deutsche nu a fost contactată în mod oficial, au precizat sursele.

Interesul companiei chineze în Postbank ar ajuta foarte mult Deutsche, care întampină dificultăţi în încercarea de a-şi vinde divizia germană de retail. O sursă familiară cu situaţia a declarat că Deutsche vrea să obţină 6 miliarde de euro din vanzarea diviziei, care se confruntă cu caştiguri reduse pe fondul dobanzilor extrem de scăzute şi al competiţiei din partea rivalelor susţinute de stat.

Iniţial, oficialii Wanda au refuzat să comenteze, însă mai apoi au declarat că nu a existat niciun contact cu Postbank şi nu există nicio intenţie de achiziţionare a acesteia. Oficialii Deutsche au refuzat să comenteze.

Achiziţia unei bănci de către Wanda, după o serie întreagă de achiziţii la nivel mondial, de cinematografe şi studiouri de producţie din SUA, a unui producător de iahturi italian şi a unui grup de drepturi sportive din Elveţia, ar reprezenta primul pas făcut de grup în sectorul financiar. Acesta ar reprezenta de asemenea un pas către diversificarea grupului dincolo de sectorul imobiliar. În China, Wanda este cel mai bine cunoscut pentru proiectele sale masive de dezvoltare, incluzand o serie de parcuri tematice.

Totuşi, vestea legată de posibilitatea achiziţionării de către grup de active bancare i-a luat prin surprindere pe unii din sectorul financiar.

Unii observatori notează că grupul nu are niciun fel de experienţă în această industrie, nici pe plan local, nici peste hotare.

Mişcarea survine de asemenea într-o perioadă în care autorităţile chineze încearcă să stăvilească investiţiile realizate de companiile locale peste graniţe.

Din 2014, Wanda a cheltuit aproximativ 11,8 miliarde de dolari pe active de peste hotare, potrivit datelor Dealogic. Averea netă a lui Wang se ridică la 31,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Între timp, analiştii răman sceptici că Deutsche poate reuşi în a vinde chiar şi o parte din Postbank. Deutsche nu a dat prea multe detalii despre preţul pe care ar vrea să-l obţină pentru Postbank.

Wanda se alătură unui mic grup de conglomerate chineze care au pus ochii pe bănci şi alte instituţii financiare din Europa, printre care Fosun International şi Anbang Insurance.

În noiembrie, Fosun a devenit cel mai mare acţionar al băncii portugheze Millennium BCP, acesta deţinand şi cel mai mare asigurător al ţării, Caixa Seguros Saude. Potrivit bancherilor, Wanda s-ar alătura probabil unui consorţiu de ofertanţi pentru o achiziţie de amploare în sectorul financiar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO