Business Internaţional

Banca Naţională a Ungariei a făcut anul trecut un profit de 437 de milioane de euro din conversia creditelor în valută. Banii se duc pe active imobiliare

Banca Naţională a Ungariei a făcut anul trecut un...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.02.2015, 12:19 737

Banca Naţională a Ungariei a făcut anul trecut un profit de 136 de miliarde de forinţi (437 de milioane de euro) din conversia creditelor în monedă străină în împrumuturi în forinţi. Presa scrie că o parte din aceşti bani au fost folosiţi pentru achiziţii de active imobiliare, inclusiv un hotel de lux.

Premierul Viktor Orban şi alţi oficiali spun că profitul băncii centrale nu poate fi vărsat în bugetul statului, în timp ce tot presa arată că instituţia, deşi nu are voie să finanţeze bugetul, poate plăti dividende acţionarilor, printre care şi statul.

 

Problema modului în care banca centrală îşi foloseşte profitul s-a reactivat după ce instituţia, condusă de György Matolcsy, fost ministru al economiei în guvernul Orban, a cumpărat recent o proprietate de lux într-una dintre cele mai scumpe zone din Budapesta, Rózsadomb, unde locuiesc cei mai bogaţi şi cei mai celebri oameni din Ungaria. Proprietatea de 25.000 de metri pătraţi a fost achiziţionată de la Academia Ungară de Ştiinţe şi a costat 2,7 miliarde de forinţi (8,7 milioane de euro). Banca şi-a motivat achiziţia anunţând că aceasta este „compatibilă cu programul de responsabilitate socială” în condiţiile în care va fi folosită pentru „pregătire, educare, cercetare”, scrie The Budapest Beacon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO