Business Internaţional

Bancile europene au imprumutat 800 mld. $ de pe pietele externe

16.06.2008, 19:07 12

Diferenta semnificativa existenta intre modelul de finantare american si cel european ar putea alimenta in continuare tensiunile existente pe piata financiara internationala, arata un studiu al Bancii Reglementelor Internationale (BIS), citat de Financial Times.
In ultimii patru ani, bancile europene si-au crescut treptat dependenta fata de fondurile exprimate in moneda americana, valoarea totala a acestora ajungand la 800 mld. $ (516 mld. euro) inainte de declansarea turbulentelor de pe piata de creditare. Majoritatea acestor fonduri proveneau, aparent, din conturile bancilor americane. Prin contrast, bancile din SUA strangeau acesti bani de pe piata financiara, imprumutandu-i ulterior celor europene.
Iar modelele diferite de obtinere a finantarii ar putea explica intr-o oarecare masura de ce indicele Libor - rata dobanzii interbancare de pe piata londoneza - a ramas la cote ridicate in ultimele saptamani in ciuda masurilor de urgenta adoptate de banca centrala americana.
In ultimele luni parea ca multe dintre bancile americane au majorat volumul creditelor acordate, in conditiile unei imbunatatiri semnificative a lichiditatii de pe piata. Insa in conditiile in care bancile europene nu au acces direct la programele de finantare initiate de banca centrala a Statelor Unite, fiind nevoite sa imprumute bani de la bancile americane, aceasta crestere a lichiditatii a creat o serie de tensiuni pe piata.
Mai mult, numai trei dintre cele saisprezece institutii financiare care intra in esantionul pe care se bazeaza cercetarea in urma careia este stabilita rata dobanzii Libor provin din Statele Unite si au, asadar, acces la fondurile Fed. Iar in aceasta situatie, celelalte banci din esantion au avut tendinta de a exagera presiunile existente asupra ratei dobanzii creditelor exprimate in dolari.
"Pozitiile diferite existente intre bancile de pe cele doua maluri ale Atlanticului indica nevoia de finantare pe care o au bancile europene", potrivit BIS.
"Acest fenomen ar putea explica problemele de finantare existente de la jumatatea lui 2007 incoace", se mai arata in document.
In ultimele luni, din ce in ce mai multe voci au pus accentul asupra aparitiei unei diferente radicale intre bancile americane si cele europene, in ceea ce priveste raportarea la finantarea in dolari. Insa, dat fiind faptul ca majoritatea operatiunilor din acest segment sunt secrete, investitorilor si analistilor bancari le-a fost destul de greu sa obtina probe in sprijinul acestor afirmatii. Totusi, raportul BIS indica clar ca anul trecut bancile americane au imprumutat aproape 750 mld. $ de la institutiile financiare non-bancare. Valoarea acestor imprumuturi
s-a triplat fata de nivelul din 2003. In acelasi timp, studiul arata ca imprumuturile nete acordate de bancile americane celor din Europa s-au ridicat la 500 mld. dolari.
Prin contrast, bancile europene au imprumutat anul trecut 800 mld. dolari de la celelalte banci, in crestere fata de 300 mld. dolari in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO