Business Internaţional

Berlusconi este încolţit. Nici investitorii şi nici italienii nu îl mai vor

Berlusconi se îndreaptă cu paşi repezi spre demisie. Nici investitorii şi nici italienii nu îl mai vor

Autor: Alexandru Matei

02.11.2011, 17:06 731

Primul-ministru italian Silvio Berlusconi se întâlneşte cu cabinetul său de miniştri pentru a discuta măsuri care să calmeze pieţele, după ce dobânzile obligaţiunilor italiene şi acţiunile băncilor au suferit scăderi importante.
Berlusconi, asupra căruia planează o presiune tot mai mare de a demisiona şi de a ceda puterea unui guvern de uniune naţională, s-a întâlnit cu consilierii săi şi o parte dintre miniştri înante de a participa la reuniunea guvernului, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Pe fondul agravării situaţiei Italiei pe pieţele financiare, Berlusconi este criticat din toate părţile din cauza manierei în care a controlat situaţia de criză.
Într-un gest rar întâlnit, preşedintele Giorgio Napolitano a emis un comunicat în care îi cere lui Berlusconi să adopte reforme fără întârziere, indicând că sondează susţirea pentru reforme a partidelor din afara guvernului de centru-dreapta.
Napolitano nu are dreptul de a îl demite pe Berlusconi atâta timp cât acesta are majoritatea în Parlament, dar dacă diviziunile vor creşte în cadrul coaliţiei şi vor provoca o criză, el poate numi o nouă administraţie.
Într-o declaraţie separată, una dintre cele mai mari confederaţii a mediului de afaceri i-a cerut premierului italian să acţioneze imediat sau "să sufere consecinţele", ceea ce indică gradul redus de încredere la care a ajuns Berlusconi, care este implicat în mai multe scandaluri şi procese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO