Business Internaţional

BIS: Cresc datoriile în dolari

BIS: Cresc datoriile în dolari

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2016, 00:00 332
Volumul titlurilor de datorie denominate în dolari emise de instituţiile financiare a atins un nivel record în trimestrul al treilea în condiţiile unei influenţe mai reduse a băncilor centrale, relevă ultimul raport trimestrial al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), citat de CNBC. „Este ca şi când participanţii la piaţă au preluat conducerea în anticiparea şi creionarea viitorului, eliberându-se de depedenţa de fiecare cuvânt şi faptă a băncilor centrale“, comentează Claudio Borio, şef al departamentului monetar şi economic al BIS, în raport.

Volumul total al emisiunilor de titluri de datorie la nivel mondial a scăzut cu 10% până la 1.400 miliarde de dolari în trimestrul III.

În ţările avansate, volumul net al emisiunilor a urcat cu 40%, cifra netă atinsă până acum în acest an reprezentând cel mai ridicat nivel din 2009.

Cât priveşte pieţele emergente, volumul net al emisiunilor pe trimestru a scăzut cu 35% de la nivelul anormal de ridicat din trimestrul anterior.

Din punct de vedere monetar, a fost remarcată o inversare a tendinţei de utilizare în creştere a monedei euro ca monedă de finanţare, dolarul reluând conducerea.

Raportul evidenţiază de asemenea importantţa în creştere a băncilor chineze şi ruse, China constituind al optulea mare creditor cross-border pe piaţa bancară internaţională şi Rusia al 19lea.

Avansul rapid al monedei chineze este în acelaşi timp remarcat, yuanul devenind a opta cea mai tranzacţionată monedă din lume.

Cât priveşte piaţa valutară, în ultimii trei ani fondurile de hedging, utilizatorii finali non-financiari şI băncile mai mici şi-au diminuat prezenţa, în timp ce prezenţa investitorilor instituţionali a crescut, în special în scopuri de hedging, relevă raportul BIS.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO