Business Internaţional

BM: Economia mondială este la "un şoc distanţă" de o criză alimentară de amploare

BM: Economia mondială este la "un şoc distanţă" de o criză alimentară de amploare

Autor: Marius Oncu - Mediafax

17.04.2011, 16:18 54

Economia mondială este la numai "un şoc distanţă" de o criză deamploare a aprovizionării şi preţurilor la alimente, a declaratpreşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, citat deBloomberg.

Anul trecut, 44 de milioane deoameni au coborât sub pragul sărăciei din cauza preţurilor mai marila alimente, a estimat Zoellick. Un avans de 10% al indiceluipreţurilor ar împinge alte 10 milioane de persoane sub limitasărăciei, a adăugat el.

Indicele preţurilor la alimentecalculat de Organizaţia Naţiunilor Unite a înregistrat o crştere de25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar în februarie aatins un nivel record.

"Creşterea preţurilor la mâncareeste în prezent cea mai mare ameninţare pentru săraci. Suntem lanumai un şoc distanţă de o criză de amploare. În multe cazuristocurile sunt scăzute. Un singur eveniment major legat de vreme înunele din aceste regiuni ar putea împinge oamenii peste limite", adeclarat Zoellick în timpul unei conferinţe de presă organizată lafinalul unei serii de întâlniri între reprezentanţi ai BM şiFondului Monetar Internaţional.

Şeful BM se opune interziceriiexporturilor, practică folosită de unele state pentru a menţine,artificial, preţurile scăzute.

Fermierii din Rusia, la un momentdat al doilea mare exportator de cereale la nivel global, cultivăîn acest an agricol cea mai redusă suprafaţă din ultimii patru ani,după ce sostarea exporturilor de către guvern a păstrat preţurilescăzute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO