Business Internaţional

Bombă pentru Grecia: Coca Cola Hellenic se mută în Elveţia

Bombă pentru Grecia: Coca Cola Hellenic se mută în Elveţia

Autor: Radu Bostan

11.10.2012, 18:16 3488

Coca Cola Hellenic (CCH), cea mai mare companie din Grecia, cu operaţiuni şi în România, îşi va muta sediul în Elveţia şi îşi va duce acţiunile la Londra, dând astfel o lovitură puternică economiei greceşti şi aşa aflate în suferinţă, scrie Thomson Reuters.

Operaţiunile companiei nu vor fi afectate, iar fabricile greceşti îşi vor continua activitatea. CCH, la care grupul american The Coca-Cola Company deţine 23% din acţiuni, îmbuteliază Coca Cola şi alte băuturi în 28 de ţări.

Acţionarii CCH îşi vor schimba participaţiile pentru acţiuni la Coca Cola HBC AG, înregistrată în Elveţia şi listată primar în Londra. "O listare primară în cea mai mare şi mai lichidă bursă europeană reflectă mai bine caracterul internaţional al activităţii şi acţionariatului Coca Cola Hellenic", potrivit reprezentanţilor companiei. În jur de 95% din acţionarii şi afacerile CCH se află în afara Greciei.

Analiştii cred că îmbuteliatorul vrea să se ferească de riscul mare de ţară al Greciei. Coca Cola Hellenic este cea mai mare companie din Grecia după valoarea de piaţă, având o capitalizare de 5,7 mld. euro, echivalent cu o cincime din totalul bursei de la Atena. Tranzacţiile zilnice cu acţiuni CCH reprezintă aproape 10% din volumul mediu de pe bursa greacă. Compania, care a raportat pentru anul trecut un profit de 330 mil. euro, la o cifră de afaceri de 6,85 mld. euro, s-a plâns s-a plâns de mai multe ori de impozitele ridicate impuse prin măsurile de austeritate luate de guvernul grec.

Coca-Cola Hellenic deţine în România patru fabrici, la Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Vatra Dornei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO