Business Internaţional

Boom arhitectural in Manhattan

21.09.2006, 14:22 38

Daca totul merge conform planului, in urmatorii sase ani, din "punctul zero" din Lower Manhattan se vor inalta patru zgarie-nori care vor adaposti noi sedii de birouri.
Putine locuri din lume vor putea sa egaleze planul pentru reconstructia "punctului zero" pana in 2012, cel putin din punctul de vedere al arhitectilor prezenti, chiar daca designul acesta nu se afla pe lista celor mai bune lucrari ale lor, dupa cum spun unii critici. Acest sit va avea un centru realizat de catre Santiago Calatrava, Freedom Tower va fi realizat de arhitectul David Childs si cele trei turnuri de birouri de catre Lord Norman Foster, Lord Richard Rogers si Fumihiko Maki, scrie Financial Times.
Dar inainte ca oricare din aceste constructii sa fie terminate, peisajul arhitectural al New York-ului va fi deja transformat. Atacurile teroriste din New York nu au oprit dezvoltarea proprietatilor, asa cum se temeau mai multi. Din contra, perioada de dupa 11 septembrie a fost cea mai dezvoltata perioada arhitecturala din New York de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial incoace. Arhitecti care pana atunci nu au mai realizat lucrari in New York, o lista de nume mari care ii include pe Foster, Frank Gehry si Renzo Piano, vor fi terminat pana la sfarsitul acestui deceniu primele constructii in acest oras.
Pe partea de vest a Manhattan-ului este in constructie cladirea dupa modelul lui Gehry pentru IAC, grupul media digital detinut de Barry Diller. Mai sus se afla "opera" lui Piano al noului sediu The New York Times, iar la 15 blocuri mai sus se afla turnul Hearst realizat de Lord Foster. Pe strada 42 se afla noile sedii ale CIT si ale Bancii Americii. Beacon Court a lui Cesar Pelli, sediul Bloomberg, se afla mai la est.
Poate putin mai indrazneata decat aceste turnuri comerciale a fost lucrarea lui Richard Meier care a construit niste cladiri de apartamente in zone considerate nelocuibile acum zece ani. Cel mai ambitios design este cel al lui Santiago Calatrava pentru 80 South Street, desi inca exista dubii daca acest proiect va reusi sau nu.
Iar acest boom arhitectural nu se rezuma la Manhattan: Piano lucreaza la o cladire a Columbia University din Harlem, iar Gehry are un contract controversat in Brooklyn.
Multe dintre noile cladiri ale orasului au fost construite inainte de 11 septembrie 2001, inclusiv Hearst Tower, spune Carol Willis, director al Muzeului Skyscraper din New York. Dar discutiile cu privire la Ground Zero au facut ca arhitectura sa fie cel mai bun subiect de conversatie din oras. "Designul conteaza foarte mult pentru New York in momentul de fata", adauga ea. "Arhitectura, care se adresa unui public limitat, a inceput sa fie remarcata de toti de cand cu 11 septembrie", a mai spus Carol Willis. Mai sunt si alti factori care au ajutat la aceasta dezvoltare. Arhitectura nu era prioritara la inceputul anilor 1970, cand majoritatea newyorkezilor declarau ca s-ar muta de la oras daca ar putea sa-si permita. Dar increderea in oras a inceput sa revina in timpul lui Rudolph Giuliani, primar al New York-ului, care a dus la dezvoltarea constructiilor comerciale. Unele companii, incluzand CIT, au decis recent sa-si mute sediile inapoi in Manhattan.
Raphael Vinoly, un arhitect finalist al competitiei de design pentru World Trade Center, spune ca si pe timpul lui Michael Bloomberg, succesorul lui Giuliani, s-a incurajat foarte mult designul arhitectural. Bloomerg, care a donat averea sa personala institutiilor de arta, si Amanda Burden au castigat increderea multor arhitecti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO