Business Internaţional

Bursa americană încheie cu toţi indicii pe roşu, temându-se de evoluţia Europei

Autor: Adrian Voicu

23.05.2011, 23:19 373

Bursa americană a avut de suferit pierderi puternice,investitorii arătându-se astfel îngrijoraţi de sănătatea financiarăa ţărilor europene şi căutând active care să ofere o siguranţă maimare, pe fondul reducerii perspectivei Italiei de la "stabilă" la"negativă" şi a problemelor cu care se confruntă partidul Socialistdin Spania, ale cărui măsuri de austeritate au dus la pierdereaalegerilor regionale.

"Europa este un motiv de teamă mai ales deoarece Italia esteconsiderată a treia ţară ca importanţă după Franţa şi Germania", adeclarat pentru Wall Street Journal Jeffrey Sica, preşedinte şi CIOîn cadrul Sica Wealth Management.

Investitorii consideră perspectiva negativă oferită deStandard&Poor's drept un nou capitol în istoria problemelorlegate de datoriile suverane ale Europei, într-un moment în careexistă deja temeri privind încetinirea creşterii economiiloreuropene.

Aceasta împreună cu datele privind scăderea producţiei în Chinaîn luna mai au condus la o încercare a investitorilor de a scăpa detitlurile companiilor producătoare de materii prime.

Recuperând după o cădere de 180 de puncte, indicele Dow JonesIndustrial a încheiat ziua cu un minus de 1,05% sau 130,78 puncte,doar două companii din cele 30 din cadrul indicelui reuşind săîncheie ziua pe verde.

Indicele S&P 500 a avut un minus de 1,19%, printrecompaniile cu cele mai puternice pierderi aflându-se producătoriide energie.

Indicele Nasdaq Composite a avut un declin de 1,59%.

Declinul bursei americane vine în linie cu bursele europene.Astfel, dacă principalul indice al bursei italiene, FTSE MIB acoborât cu 3,32%, celelalte burse europene au încheiat tot pe roşu:bursa din Londra (FTSE 100) a avut un declin de 1,89%, bursa de laParis (CAC 40) a coborât cu 2,10%, în timp ce cea germană (DAX) aînregistrat în finalul şedinţei 2%.

Odată cu aceste declinuri ale burselor şi preţul petrolului aînregistrat un declin, preţul futures pentru petrolul cu livrare îniulie coborând cu 2,95 dolari sau 2,9% la 97,15 dolari/baril labursa de mărfuri de la New York Mercantile Exchange.

Agenţia de rating Fitch Ratings a decis să reducă perspectivaasupra ratingului datoriei Belgiei la "negativă", alăturându-seastfel agenţiei Standard&Poor's care a criticat problemelepolitice întâmpinate de programul de austeritate stabilit departidul de guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO