Business Internaţional

Bursele europene jubilează după ce în piaţă au apărut informaţii că programul pentru Grecia este aproape gata

 Bursele europene jubilează după ce în piaţă au apărut informaţii că programul pentru Grecia este aproape gata Bursele europen Bursele europene jubilează după ce în piaţă au apărut informaţii că programul pentru Grecia este aproape gatae jubilează după ce în piaţă au apărut informaţii că programul pentru Grecia este aproape gata

Autor: Vlad Popescu

17.02.2012, 10:51 718

Bursele europene au deschis vineri în urcare, la maximul ultimelor şase luni şi jumătate, investitorii pariind că Grecia va obţine luni aprobarea guvernelor din zona euro pentru cel de-al doilea acord de finanţare externă, evitând astfel falimentul, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a avansat cu 0,6% în debutul şedinţei de tranzacţionare.

Percepţia investitorilor a evoluat pozitiv după ce surse oficiale din zona euro au afirmat că programul pentru Grecia este aproape gata, inclusiv schema de preschimbare de obligaţiuni pentru reducerea datoriei statului elen către creditorii privaţi.

În urma preschimbării obligaţiunilor, valoarea reală a creanţelor deţinute de creditorii privaţi ai Greciei ar trebui să coboare cu aproximativ 70%.

Indicele acţiunilor bancare din zona euro este în urcare cu 1,3%, evoluând în strânsă corelare cu aşteptările investitorilor privind evoluţia situaţiei din zona euro.

"Piaţa s-a menţinut solidă datorită veştilor rezonabile din Grecia, însă investitorii tranzacţionează în general numai pe termen scurt. Sunt atraşi de sectoarele mai volatile, precum băncile, care vor creşte dacă se va aproba acordul pentru Grecia, însă ar putea trece la sectoare defensive dacă nu se va întâmpla asta", comentează un analist ETX Capital Londra.

Moneda euro se tranzacţionează în stagnare, la 1,3143 dolari, după ce a revenit de la minimul ultimelor trei săptămâni, de 1,2973 dolari, atins joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO