Business Internaţional

Carlos Ghosn şi alţi executivi din grupul francez Renault returnează primele şi le cer scuze celor trei directori acuzaţi pe nedrept de spionaj. Demisia directorului operaţional a fost respinsă

Carlos Ghosn şi alţi executivi din grupul francez Renault returnează primele şi le cer scuze celor trei directori acuzaţi pe nedrept de spionaj. Demisia directorului operaţional a fost respinsă

Autor: Bogdan Cojocaru

15.03.2011, 23:41 50

Carlos Ghosn, CEO al constructorului auto francez Renault,implicat într-un scandal de spionaj, va returna alături de maimulţi membri ai conducerii Renault primele pe care le-a primit anultrecut, după ce s-a dovedit că directorii acuzaţi de vânzarea deinformaţii secrete sunt nevinovaţi, transmite Bloomberg.

Ghosn a respins însă cererea de demisie a directoruluioperaţional Patrick Pelata (55 de ani) cu care colaborează din1999, decizie pe care analiştii o consideră o dovadă a lipsei unuiplan de succesiune în conducerea grupului. "Demisia lui Pelata afost respinsă în interesul Renault. Nu am vrut să creez o nouăcriză", a spus Ghosn la postul TV TF1. Pelata afirmase în urmă cucâteva zile că-şi va asuma responsabilitatea dacă se va dovedi căpersoanele acuzate de spionaj sunt nevinovate.

Toate aceste decizii au fost anunţate de şeful grupuluifrancez după o întâlnire de urgenţă, care a avut loc luni seara şila care au participat membrii boardului Renault. Înainte de aceastăîntrevedere conducerea Renault le-a cerut scuze celor treidirectori acuzaţi de vânzarea unor informaţii secrete,promiţându-le despăgubiri. În ianuarie, Renault a demis treidirectori (Michel Balthazard, Bertrand Rochette şi MatthieuTenenbaum) şi a depus o plângere conform căreia informaţiiprivitoare la programul de construire de autovehicule electrice aufost transmise către o putere străină. Procurorul general alParisului Jean-Claude Marin a anunţat ieri că ancheta autorităţilornu a scos la iveală decât o posibilă escrocherie şi a demonstrat cădirectorii concediaţi nu deţin conturi incriminatorii înstrăinătate, aşa cum a susţinut conducerea producătoruluiauto.
Afacerea de spionaj se bazează pe informaţii verbale obţinutede un director de securitate, Dominique Gevrey, de la surseneprecizate pentru care Renault a plătit peste 300.000 de euro, amenţionat procurorul. Gevrey a fost arestat şi acuzat deescrocherie organizată. Totodată, constructorul auto a anunţat lunimăsuri disciplinare împotriva a trei ofiţei de securitate.
Gestionarea deficitară a cazului a afectat relaţiile lui Ghosncu guvernul francez, cel mai mare acţionar al Renault, potrivitunor surse apropiate situaţiei. Acţiunile Renault au scăzut cuaproape 16% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO