Business Internaţional

Celebrul designer britanic, Paul Smith, îşi aduce aminte de începuturile sale umile în lumea modei într-un spaţiu de trei metri pătraţi prin deschiderea unei „replici” moderne a acestuia pe Dover Street Market

vcpost.com

Autor: Bianca Dorobanţu

24.04.2016, 15:05 106

Cine s-ar fi gândit că un magazin deschis într-o cameră de trei metri pătraţi se va dovedi a fi unul dintre cele mai influente din istoria modei? Atât de influent, încât în ultimii 40 de ani a fost considerat unul dintre cele mai importante magazine de fashion din lume, scrie GQ British.

Însă nu mărimea locului a fost importantă pentru Paul Smith, celebrul designer britanic, la începutul anilor ’70, când şi-a început cariera în modă, ci orice spaţiul pe care îl puteau găsi la acel moment, pentru a-şii deschide primul magazin, în oraşul Nottingham din Marea Britanie.

„M-am gândit împreună cu Pauline, soţia mea, pe atunci prietena mea, că ar fi bine să avem propriul magazin, dar nu ne permiteam. Aşa că am rugat un prieten de-al meu care era croitor să ne închirieze o cameră mică din spate, pe care o avea liberă. Sătul de insistenţele mele, până la urmă ne-a dat camera. Aşa am deschis primul magazin”, spune Paul Smith, în vârsă de aproape 70 de ani, La început, acesta confecţiona haine doar pentru bărbaţi.  Acum, un costum marca Paul Smith porneşte de la 1,500 de dolari şi poate depăşi 2,000 de dolari.

Fără ferestre, magazinul avea o suprafaţă de doar trei metri pătraţi, iar chiria valora 50 de penny (aproape trei lei) pe săptămână şi era deschis doar vinerea şi sâmbăta, pentru că Smith trebuia să lucreze în restul zilelor pentru a face bani.

Managerul magazinului era Homer, un prieten afgan de-al lui Paul, care vindea lucruri pe care nimeni nu le voia, la început, precum genţi de tâmplari aduse din New York, blugi Levi’s şi haine confecţionate de Pauline.

Deschiderea acelui magazin a fost primul pas făcut de Paul Smith în crearea unui imperiu al modei la nivel internaţional. Celebrul designer este o figură importantă în lumea modei şi are peste 300 de magazine deschise în întreaga lume. În anul 2000, el a fost înnobilat de Regina Marii Britanii pentru meritul pe care l-a adus industriei modei britanice şi nu numai. 

Pentru a marca momentul deschiderii primului său magazin şi a-şi aduce aminte de unde a început succesul său, Paul Smith a redeschis magazinul “original”, în luna ianuarie, anul acesta, pentru curioşii care vor să vadă cum şi cu ce obiecte şi-a începul Paul Smith afacerea care acum îi aduce o avere de aproape 400 de milioane de dolari.

Dove Street Market, unul dintre cei mai influenţi retaileri de modă din lume, care găzduieşte magazine ale mai multor designeri, va găzdui şi mica „bijuterie” a lui Smith.

Toate obiectele expuse vor fi de vânzare, aducându-se constant altele noi. „Am atâtea lucruri în birou pe care le-aş putea aduce pe Dover Street. Am fiecare număr al fostei <<biblii>> a modei, revista The Face, pe care aş putea lua 2,000 de lire într-o zi. O să vând lucrurile pe care le am în dublu exemplar, oricum”, spune Smith.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO